Naša djeca su ok: U Zagrebu se u maju održava međunarodna konferencija duginih obitelji

04. 05. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor i foto: Dugine obitelji

U Zagrebu će od 10. do 12. maja biti održana međunarodna konferencija duginih obitelji pod nazivom “Naša djeca su ok”. Dobrobit djece koja odrastaju u duginim obiteljima i dalje je tema rasprave ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama, kao i u Evropskoj uniji. Konferenciju “Naša djeca su ok” organizira udruga Dugine obitelji, uz podršku mreže evropskih LGBTIQ* obiteljskih udruženja (NELFA).

Teme o kojima će se raspravljati na konferenciji uključivat će sljedeća pitanja: Kakva su stvarna iskustva djece u duginim obiteljima? Šta govore znanstvena istraživanja u posljednjih nekoliko godina i kakav je pravni okvir za dugine obitelji u Hrvatskoj i drugim zemljama EU? Kakva je situacija u zemljama bivše Jugoslavije koje se planiraju pridružiti EU? Šta se čini kako bi se poboljšala trenutna situacija i kako društvo može podržati i pomoći djecu i roditelje u duginim obiteljima?

Konferencija će biti otvorena u petak, 10. maja, uvodnim govorom na temu “Tko su dugine obitelji”, kada će organizatori dati više informacija o programu konferencije, a bit će prikazan i kratki dokumentarni film Nepodobni o Mladenu i Ivi, gej paru koji žele postati posvojitelji/udomitelji.

Narednog dana, u subotu, 11. maja, bit će održana prezentacija i radionica “Dugine obitelji u Europi”, o mreži duginih obitelji, koju će održati njen potpredsjednik Björn Sieverding, a uslijedit će interaktivna radionica o obiteljskim pričama i iskustvima sudionika konferencije, s naglaskom na različite nacionalne kontekste, koju će voditi koordinator udruge Dugine obitelji, Boris Vrdoljak. Istog dana će se održati i neformalno druženje duginih obitelji uz piknik, povodom obilježavanja Međunarodnog dana obiteljske jednakosti (IFED) i Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), uz dječji kutak i aktivnosti za najmlađe. Panel diskusija “Obiteljska prava djece i njihovih LGBTI roditelja u zemljama (ex-Yu) regije” pokrit će pitanja pravnog okvira, društvenog prihvaćanja i statusa djece i njihovih LGBTI roditelja, koji su vrlo različiti u zemljama bivše Jugoslavije. O ovim temama raspravljat će: Lana Gobec, predsjednica udruge Legebitra (Slovenija); Darko Pandurević, koordinator programa Sarajevskog otvorenog centra (BiH); Danijel Kalezić, predsjednik udruge Queer Montenegro (Crna Gora); Aleksandar Savić, koordinator udruge “Da se zna” (Srbija); Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji (Hrvatska); a moderator će biti dr. sc. Zlatan Krajina, docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

U nedjelju, 12. maja, na prezentaciji i razgovoru “(Pravni) put do bračne jednakosti” bit će govora o tome kako su države “na zapadu” zapravo došle do bračne jednakosti i kakvu su ulogu u tome imale pravne tužbe i građanski angažman; kako na Hrvatsku (ne) utječu pravni okviri drugih zemalja Evropske unije kojima se štite prava djece i njihovih LGBTI roditelja; šta mogu postići nedavne tužbe protiv Hrvatske u slučajevima nemogućnosti posvajanja ili udomiteljstva; i koliko udruge pomažu LGBTI osobama u zaštiti njihovih prava. Govoreći iz vlastitih iskustava, odgovore na ova pitanja pokušat će pružiti predstavnici organizacija duginih obitelji i njihove pravne savjetnice. Konferencija će biti završena znanstvenim skupom “Dugine obitelji: znanost, a ne znanstvena fantastika”, koji će donijeti prikaz znanstvenih istraživanja na temu roditeljstva LGBTI osoba u Hrvatskoj i Evropi, koja su sprovedena tokom posljednjih nekoliko godina. Nakon kratkih predstavljanja radova uslijedit će okrugli stol na kojem će se razgovarati o izazovima znanstvenih istraživanja duginih obitelji, najnovijim spoznajama iz tog polja i važnosti znanstvenih činjenica u suvremenom društvu.

Radni jezik konferencije je engleski. Detaljnu satnicu i lokacije događaja ove konferencije pogledajte ovdje. Facebook event možete pronaći ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!