Ne postoje utemeljeni razlozi da se hrvatskim LGBT građanima/kama ne omogući ostvarivanje prava na roditeljstvo

22. 05. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Dugine obitelji / Facebook

Međunarodni dokumenti i Ustav nas obavezuju da i kad govorimo o djeci duginih obitelji govorimo o djeci te moramo biti spremni pomoći im da se osjećaju sigurno, istaknuto je na okruglom stolu o pravima djece u duginim obiteljima povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

“Činjenica je da neka djeca žive u duginim obiteljima, a mi moramo biti spremni pomoći da se osjećaju sigurno. Nužno je senzibilizirati i educirati ljude koji dolaze u kontakt s djecom, posebice odgajatelje i učitelje kako bi se destigmatizirale LGBT osobe i roditeljstvo i kako bi im se pružila psihosocijalna podrška kada im je potrebna kako ne bi ustuknuli (odgajatelji i učitelji) iz neznanja i kako bi mogli odgovarajuće reagirati kada im dođe dijete s informacijom da ima homoseksualne roditelje”, kazala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Za to, dodala je, treba razviti efikasne alate i edukativne sadržaje.

Rezultati međunarodnih istraživanja ne podržavaju stereotipe o LGBT roditeljima i njihovoj djeci

Naglasila je da u postupcima u kojima se odlučuje o mjerama za zaštitu djeteta u fokusu mora biti procjena najboljeg interesa pojedinog djeteta u svakoj pojedinoj situaciji.

Psihologinja Marina Štambuk, koautorica knjige i istraživanja “Ja nisam gej mama, ja sam mama” naglasila je da se iz opisa svakodnevnog života LGBT obiteljii koje su sudjelovale u istraživanju može zaključiti da nisu nešto drugačije, već ih okolina čini drugačijima.

“Rezultati međunarodnih istraživanja veoma su jasni i ne podržavaju stereotipe o LGBT roditeljima i njihovoj djeci, a istraživanja u Hrvatskoj to potvrđuju. Na svima nama je raditi na povećanju tolerancije i prihvaćanju različitosti u zajednici te na izjednačavanju prava na razini zakona i pravilnika kako bi pomogli omogućavanju optimalnih uvjeta za razvoj djece i mladih bez obzira na seksualnu orijentaciju njihovih roditelja”, poručila je.

Profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Željka Kamenov naglasila je da su istraživanja pokazala kako se djeca koja su odrasla u istospolnim zajednicama od djece koja su odrasla u heteroseksualnim zajednicama ne razlikuju ni po seksualnoj orijentaciji ni po intelektualnim ni po psihofizičkim sposobnostima. Jedini je aspekt u kojem postoji razlika je kvaliteta odnosa roditelja i djece, a on, rekla je Kamenov, ide u korist istospolnih obitelji.

U budućnosti ne samo pitanja, već odgovori i rješenja

“S obzirom na to da znanstveni podaci pružaju konzistentne međusobno sukladne podatke o tome da nema značajnih razlika od djece koja odrastaju u heteroseksualnim obiteljima, možemo zaključiti da je ovakav sud i znanstveno utemeljen te da nema nikakvih znanstvenih dokaza koji bi priječili hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura kojima će i hrvatskim građanima neheteroseksualne orijentacije omogućiti ostvarivanje prava na roditeljstvo”, kazala je Kamenov.

Na taj će se način, poručila je, raditi u najboljem interesu djece kojoj će se omogućiti ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti, trajnoj brizi svojih roditelja, neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji roditelja.

“Nadam se da će ovaj okrugli stol potaknuti razne dionike našeg društva na razmišljanje i da ćemo biti u prilici nastaviti ovu priču u budućnosti, ali ne samo tako da ćemo postavljati pitanja, nego da ćemo davati odgovore, predlagati konkretna rješenja i da ćemo to realizirati”, zaključio je koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!