Njemačka omogućila registraciju trećeg spola

18. 12. 2018

Izvor: GayEcho

U Njemačkoj se do sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku “spol” moglo upisati “muški”, “ženski” ili “bez navoda”. Sada će za interseksualne osobe u toj zemlji pod pojmom spol moći navesti i “različit”, piše Deutsche Welle.

Kao mogućnost je navedena i naknadna korekcija, ako je spol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promjena imena. Ipak, za sve to je potrebno prvo dostaviti ljekarsku potvrdu da je kod osobe medicinski utvrđena interseksualnost, odnosno da je riječ o osobama koje imaju i muška i ženska tjelesna obilježja.

Zakon je donijet u četvrtak glasovima vladajućih stranaka demohrišćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu, čime je praktično skupština izvršila presudu Saveznog ustavnog suda od prošle godine.

Sud je tada donio zaključak da obavezan izbor između dva spola predstavlja kršenje ličnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije, navodi DW.

Njemačka medijska kuća saopštava i da je ova odluka, zbog svoje odredbe o uslovljavanju upisa pod “različit” donošenjem ljekarske potvrde, naišla na oštre kritike.

Poslanici liberala (FDP) i ljevice smatraju da bi se, kod odluke o spolu, prije svega trebalo orijentisati prema samoodređenju i ličnoj percepciji.

I udruženje homoseksualnih osoba LSVD kritikuje to što se interseksualnost u zakonu svodi na tjelesna obeležja, i ističe da upisivanje spola kao “različit” mora biti omogućeno svim ljudima “kojima je to potrebno i koji to žele”.

I zagovornici ovakavog formulisanja odluke imaju svoju argumentaciju. Predsjednica poslaničke grupe Alternative za Nemačku (AfD) Beatriks fon Torh, koja se protivi ukidanju obavezne ljekarske potvrde, kaže da je, od kada čovječanstvo postoji, “pripadnost spolu objektivna činjenica, isto kao i starost ili visina”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!