Norveška crkva odobrila vjenčanja istospolnih parova

13. 04. 2016

gej_crkvaIzvor: Crol.hr
Foto: Queerchurch

Norveška luteranska crkva u ponedjeljak je odobrila crkvena vjenčanja istospolnih parova, čime su okončane višegodišnje rasprave o tom pitanju.

Za taj prijedlog glasalo je ukupno 88 od 115 nazočnih članova na općoj sinodi, najvišem tijelu koje donosi odluke u Evangelističkoj luteranskoj crkvi u Norveškoj.

Iako se odluka odnosi na cijelu crkvu, svaki pastor će imati pravo odbiti takav obred. Protivnici ove odluke, koji su bili u manjini, smatraju da Biblija definira brak kao zajednicu između muškarca i žene.

Norveška crkva poslala signal ostatku svijeta

“To je poruka norveškom društvu koja kaže da homoseksualci ne bi trebali biti tretirani drukčije, ali i signal upućen ostatku svijeta, prvenstveno drugim crkvama kako ljubav između dvije osobe istoga spola također treba biti priznata u vjerskoj areni”, izjavio je za agenciju AFP Gard Realf Sandaker-Nilsen, čelnik liberalnog pokreta Apen Folkekirke (Otvorena crkva) koji je i sam homoseksualac.

Norveška protestantska crkva osnovana je nakon 1536. i oko 73 posto od 5,2 miliona stanovnika izjašnjava se njezinim članovima. Posljednja sinoda održana je 2014. kada je taj prijedlog odbijen. Vjenčanja istostpolnih parova u crkvi dosad su omogućile samo Švedska i Danska.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!