Novi filmovi LGBTIQ tematike i klasici koje treba pogledati bar jednom

01. 09. 2021
Filmovi koji se bave životom i problemima LGBTIQ osoba ili u kojima su LGBTIQ osobe glavni likovi su sve češći. Pokazuje to i sve veći broj visokobudžetnih filmova koji se objavljuju a koji se bave upravo ovim temama. Mnogi od njih su dobitnici veoma značajnih priznanja iz svijeta filma. Zato vam danas donosimo listu filmova objavljenih u prethodnih nekoliko godina u kojima su glavni likovi LGBTIQ osobe, a koji su privukli pažnju javnosti.
Piše: N. Tomić
Film ‘Supernova’

Flee (2021)

Za razliku od ostalih filmova na ovoj listi, „Flee“ je animirani dokumentarni film koji prati Amina – gej muškarca iz Avganistana i njegovu ispovijest o bjekstvu iz države. On u filmu otkriva tajnu koja je iz kolosijeka izbacila i njega i njegovog budućeg supruga. Ovaj film je premijerno prikazan na Sundance filmskom festivalu i osvojio je nagradu žirija za kategoriji dokumentarnog filma.

Supernova (2021)

Ovaj film prati Sama i Tuckera koji su zajedno 20 godina i koji kreću na put zajedno kako bi posjetili prijatelje jer je Tuckeru dijagnostifikovana demencija. Zbog bolesti nije u stanju da završi knjigu koju je pripremao, a jedne večeri Sam otkriva tajni snimak koju mu otkriva da želi i da počini samoubistvo. Ovaj film, koji nam pokazuje snagu ljubavi i odanosti ali nažalost i moć bolesti, se našao na listama najboljih LGBTIQ filmova ove godine i pokupio je velike pohvale od strane kritičara.

Everybody's Talking About Jamie (2021)

Ovaj film tek treba da se objavi, a planirani početak emitovanja je 17. septembar. „Everybody's Talking About Jamie“ je film zasnovan na istoimenom mjuziklu a prati Jamie-a, 17-godišnjeg gej tinejdžera koji želi da postane drag queen. Istovremeno, on trpi nasilje od strane vršnjaka zbog svoje seksualnosti i planova koje ima, ali ipak, uz podršku porodice i prijatelja, razbija predrasude i ostvaruje svoj san.

Falling (2020)

„Falling“ prati Johna, gej muškarca koji živi sa svojim suprugom i koji je otuđen od oca koji nikada nije mogao da prihvati njegovu seksualnost. Problemi nastaju kada John dovede svog oca da živi sa njim jer on tvrdoglavo odbija da prihvati svog sina i njegove navike.

Portrait of Lady on Fire (2019)

Smješten na kraj 18. vijeka, „Portrait of Lady on Fire“ prati Marianne, slikarku koja dolazi na izolovano ostvo u Bretanji kako bi naslikala portret mlade i distancirane Heloise, koja uskoro treba da se uda. Između njih se ubrzo razvija i ljubavna veza koja se prekida Heloisinim vjenčanjem i Marianninim odlaskom. Ovaj film je na Kanskom filmskom festivalu osvojio nagradu u kategoriji Queer Palm te nagradu za najbolji scenario. Takođe je bio nominovan za mnoge druge nagrade a nalazi se i na listama najboljih LGBTIQ filmova.

Klasici za sve

Takođe, ukoliko ste ljubitelj klasika, predlažemo vam i neke od najpoznatijih LGBTIQ filmova koji su osvojili nominacije za neke od najznačajnijih filmskih nagrada – Oskar i Zlatni Globus.

Carol (2015)

Film Carol je snimljen prema motivima romana „The Price of Salt“ (Cijena soli) Patriše Hajsmit te prati ljubavnu vezu između Carol – žene koja prolazi kroz težak razvod braka i Tereze – mlade i perspektivne fotografkinje. Film je dijelom zasnovan i na stvarnom događaju kroz koji je prolazila Patrišina drugarica i djevojka koja je izgubila starateljstvo nad kćerkom nakon što se otkrilo da je lezbejka. Film se našao i na listama najboljih filmova te godine, a British Film Institute ga je proglasio najboljim LGBTIQ filmom svih vremena.

The Danish Girl (2015)

Ovaj film se dijelom naslanja na priču slikarki Lili Elbe i Gerde Wegener. Lili je inače jedna od prvih trans žena koja je u prošla operaciju prilagodbe pola. Radnja je smještena u Kopenhagen u 20 godine 20. vijeka. Einar i Gerda su mladi par i uspješni slikari. U jednom trenutku, nakon što pozira Gerdi u ženskoj odjeći, „vraća“ se njegov davno potisnuti identitet žene Lili. Einar odlučuje da ga prihvati što će ga eventualno odvesti i do terapije prilagodbe pola koja je u to vrijeme bila tek u začetku. Ovaj film se, takođe, smatra jednim od najboljih filmova koji govori o LGBTIQ osobama a nakon izlaska je pokupio i mnogo nagrada, između ostalih i nagradu Oskar za najbolju sporednu ulogu.

Moonlight (2016)

„Mjesečina“ je američki film koji se zasniva na neobjavljenoj poludrami „In Moonlight Black Boys Look Blue“, Tarella Alvina McCraneyja. Film prati život Chirona kroz tri etape– njegovo odrastanje, tinejdžerske dane i prihvatanje vlastite seksualnosti i odrasli život momka koji je zaljubljen u svog najboljeg druga iz djetinjstva.

Film obrađuje mnoge teme kao što su seksualnost, identitet i prihvatanje vlastite seksualnosti, nasilje i neprihvaćenost koju nažalost mnoge LGBTIQ osobe svakodnevno doživljavaju. Ovaj film je osvojio nagradu Oskar za najbolji film, nagradu za najboljeg sporednog glumca i najbolje adaptirani scenario. Takođe, nalazi se i na mnogim listama najboljih filmova 21. vijeka.

Call Me By Your Name (2017)

Još jedan film snimljen po motivima knjige je i „Call me by Your Name“ (Nazovi me svojim imenom). Film je snimljen po istoimenom romanu talijanskog pisca Andréa Acimana. Radnja filma se odvija na sjeveru Italije i prati vezu između 17-godišnjeg Elia i 24-godišnjeg Olivera. Oliver je asistent Eliovog oca na fakultetu i dolazi da provede sa njima ljeto i pomogne njegovom ocu u akademskom radu. Njihov odnos se pretvara u ljetnu vezu koja se prekida Oliverovim odlaskom u SAD i njegovim zarukama. Film je dobio mnoge pohvale i nagrade, uključujući i Oskara za najbolje adaptirani scenario. U najavi je bio i nastavak ovog filma ali za sada ne postoje nikakve zvanične informacije o tome da li će doći do toga.

Boy Erased (2018)

Boy Erased je film zasnovan na istinitom događaju i životu Garrarda Conley-ja kojega je porodica poslala na terapiju konverzije nakon što im se outovao. Njegovom ocu, baptističkom svešteniku je njegova seksualnost bila nedopustiva pa ga je odveo u Centar „Love in Action“ koji je trebao da „izliječi“ njegovu homoseksualnost te ga ponovo „pretvori“ u heteroseksualnu osobu. Film tematizuje život glavnog junaka u centru, posljedice koje je terapija konverzije ostavila na njega te daje širu sliku na uslove u kojima žive mnoge LGBTIQ osobe. Naime, konverziona terapija i dalje nije zabranjena u pojedinim regionima i zemljama svijeta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!