Novi prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi diskriminira istospolne parove u Hrvatskoj

21. 09. 2017

Izvor: Libela.org
Foto: Zagreb Pride/Facebook

Lezbijska grupa Kontra objavila je saopćenje za javnost koje prenosimo s portala Libela.org.

U petak, 15. srpnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo je putem e-savjetovanja javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi dodaje se odredba kojom se proširuje krug osoba kojima može biti priznato pravo na status njegovatelja, na način da se to pravo može priznati i bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom.

Međutim, u Nacrtu nije navedeno da se to pravo priznaje i životnim partnerima, odnosno neformalnim životnim partnerima. Takav postupak Ministarstva predstavlja diskriminaciju životnih i neformalnih životnih partnera u sustavu socijalne skrbi, te ukazuje na zabrinjavajuću politiku Vlade koja je usmjerena na diskriminaciju odnosno dokidanje prava istospolnih parova.

Da je uskraćivanje već zajamčenih prava iz Zakona o životnom partnerstvu sustavna politika Vlade vidljivo je i iz donošenja niza poreznih zakona krajem prošle godine, kada su životni partneri zajedno tada s izvanbračnim partnerima izostavljeni iz odredbi posebnih poreznih zakona koji se tiču određenih prava i obveza iz poreznog sustava. Također, životni partneri isključeni su i iz drugih prijedloga zakona koji se tiču zaštite obiteljskog života, poput nacionalne politike i zakona koji se tiču zaštite od nasilja u obitelji.

Namjerno izostavljanje zaštite obiteljskog života za životne partnere prilikom donošenja ovih zakona nedvojbeno pokazuje da je politka Vlade diskriminacija lezbijki i gejeva i poništavanje već stečenih pravnih standarda u zaštiti ljudskih prava.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!