Obama smanjio zatvorsku kaznu Chelsea Manning

19. 01. 2017

Izvor: GayEcho

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama preinačio je zatvorsku kaznu Chelsea Manning, transrodnoj ženi koja je, dok je radila kao vojni obavještajni analitičar, dostavila tajna dokumenta web siteu Wikileaks, saopćila je Bijela kuća.

Prema Obaminoj odluci, 29-godišnjoj Chelsea, rođenoj kao Bradley Manning, je zatvorska kazna sa 35 godina smanjena na sedam godina. Stoga će Chelsea, koja je u zatvoru već gotovo sedam godina, na slobodi biti već 17. maja umjesto, prema prvobitnoj presudi, tek 2045. godine.

Manning je osuđena na 35 godina zatvora zbog odavanja tajnih vladinih i vojnih dokumenata Wikileaksu, što je bilo najveće curenje tajnih materijala u američkoj historiji. Uhapšena je 2010. godine, a prošle godine je dvaput pokušala da se ubije u zatvoru.

Prema saopštenju, Obama je ukazom skratio zatvorske kazne za 209 zatvorenika, među kojima je i Manning.

Obama će također pomilovati 64 osobe, uključujući i generala u penziji Jamesa Cartrighta, koji je optužen da je davao lažne izjave tokom istrage o odavanju tajnih informacija.

Većina drugih osoba kojima su preinačene kazne osuđena je za prestupe u vezi s drogom.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!