Od Ustavnog suda Zagreb Pride traži zaštitu temeljnih prava za sve građane/ke

12. 07. 2015

prajdzgIzvor: CroL.hr
Foto: Zagreb Pride Facebook page

Udruga Zagreb Pride objavila je priopćenje povodom sudske presude u slučaju tužbe koju je protiv njih podnijela Karolina Vidović Krišto zbog teksta “Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine” koji je bio objavljen na web stranicama udruge.

Priopćenje pod nazivom “Udar sudbene vlasti na slobodu govora u Hrvatskoj: Od Ustavnog suda Zagreb Pride traži zaštitu temeljnih prava za sve građane/ke” objavljujemo u cijelosti:

“Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj je udruga Zagreb Pride dužna isplatiti neimovinsku štetu tužiteljici Karolini Vidović Krišto u iznosu od 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove Odvjetničkom uredu Zvonimir Hodak. Sveukupno 41.018,91 kuna, zbog teksta “Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine” objavljenog na našim web stranicama.

Prema presudi, Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto zbog teksta: “Ova bivša urednica emisije Slika Hrvatske na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?’. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže”.

Podsjećamo, upravo zbog prikazivanja tog priloga, emisiju Slika Hrvatske Programsko vijeće HRT-a skinulo je s programa Hrvatske televizije, a nekoliko mjeseci nakon, u lipnju 2013. godine, Zagreb Pride je Karolinu Vidović Krišto uvrstio na listu za izbor Homofoba/kinje godine.

Kao što smo rekli/e i na ročištu, to ćemo sada ponoviti i javno: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza.

U citiranom tekstu izrekle/i smo ono što uistinu mislimo. To je bio i jest naš vrijednosni sud koji nismo izrekle/i samo tako. S obzirom da iznosimo javnu kritiku postupanja sudske vlasti, imamo pravo javno obrazložiti svoje postupke koje je ta grana državne vlasti odlučila cenzurirati.

Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda.

Ravnopravnost, a posebno jednakost u dostojanstvu, vrijednosti su koje Zagreb Pride zastupa od svog osnivanja. S obzirom da se tim TV-uratkom izravno gazi dostojanstvo LGBTIQ osoba, Zagreb Pride iskoristio je svoje temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazimo javno – iskreno i otvoreno.

Pravo na slobodu izražavanja misli jamči nam Ustav Republike Hrvatske. Misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju, a dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice.

Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge Zagreb Pride i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske. Upravo stoga, Zagreb Pride će pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki”.

Emisija zbog koje je novinarka HTV-a Karolina Vidović Krišto nominirana za Homofoba godine

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!