Održan prvi Lezbejski marš u Tirani: Ponosne, revolucionarne lezbejke

11. 11. 2019

Prvi Lezbejski marš održan je u petak, 8. novembra, u Tirani. Moto prvog Lezbejskog marša, inače poznatog i pod nazivom Dyke marš, bio je Ponosne, revolucionarne lezbejke.

Tirana Dyke Marš je imao za cilj da transformiše grad u dinamičan i gostoljubiv prostor za sudionike/ce svih seksualnih orijentacija, spolova, rasa, starosnih dobi, etničkih skupina, ekonompske pozadine i fizičkih sposobnosti.

Dugo se trudeći za jednaka prava, prihvaćanje i solidarnost, lezbejke iz Albanije ali i regije, marširale su od Trga Skanderbega do Majke Terezije, ponosno, revolucionarno.

Svrha marša je bila osnaživanje i povećanje vidljivosti lezbejki, queer, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i rodno nebinarnih žena.

Ovim maršom aktivistkinje iz Albanije, uz podršku aktivistkinja iz cijele regije, su željele skrenuti pažnju na to da se LBTI i rodno nebinarne žene u Albaniji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika. Transrodne žene u Albaniji nemaju mogućnost hormonske terapije i tranzicije. Suočavaju se s poteškoćama u smještaju, jer im niko ne želi iznajmiti stan. Mnoge mlade lezbejke i biseksualne djevojke napuštaju školu zbog napada i diskriminacije. Albansko zakonodavstvo ne dopušta istopolno partnerstvo koje lezbejskim parovima onemogućava ulazak u istospolnu zajednicu zakonom regulisanu. Seksualno uznemiravanje i agresija u kafićima i ulicama prema lezbejskim parovima je široko rasprostranjena.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!