Održano predavanje “Mi smo nezaustavljivi”

29. 06. 2014

20140627-DSC_0530 (Small) U petak, 27. juna u prostorijama Mediacentra Sarajevo, Boris Ditrich, direktor programa zagovaranja LGBT prava pri Human Rights Watch-u održao je predavanje pod nazivom Mi smo nezaustavljivi.

Boris Ditrich zadnjih sedam godina radi u Human Rights Watch-u, organaizaciji čiji je osnovni fokus dokumentovanje kršenja ljudskih prava, pisanje preporuka, te lobiranje za promjenu stanja prava u državama širom svijeta.

Svoje predavanje Boris je počeo podacima o stanju prava LGBT osoba u svijetu, te je istakao da danas u svijetu postoje 83 države (koje su, između ostalog, članice Ujedinjenih nacija) koje imaju anti LGBT zakone, što je 42% od ukupnog broja zemalja u svijetu.

Na predavanju je istaknuo da se ljudska prava LGBT osoba u svijetu često krše na najbrutalnije načine, a diskriminacija kojoj su izložene, najčešće ih dovodi u težak socijalno-ekonomski položaj onemogućavajući im pristup mehanizmima zaštite njihovih prava.

Kroz lične primjere sa kojima se susreo u radu pokušao je da približi način na koji Human Rights Watch radi kada dođe do dirskiminacije i različitih oblika nasilja nad LGBT osobama.

Dotakao se primjera u kojima su gej aktivisti iz Afrike bivali brutalno mučeni i zlostavljani, te trenutnog stanja u Rusiji, gdje postoje grupe fašista koji zbog postojećih zakona mogu da rade različita zlostavljanja LGBT osoba, a da ne budu kažnjeni.

Human Right Watch je na osnovu istraživanja koje su sproveli u Rusiji načinio video snimak upravo o tome šta se dešava po pitanju zlostavljanja LGBT osoba u Rusiji.

Na kraju je naglasio da uprkos ovakvim poražavajućim brojkama, neophodno je istaći i pozitivne primjere koji mogu ohrabriti sve LGBT osobe i aktiviste_kinje, a koji ukazuju da je napredak ka ravnopravnosti LGBT osoba u svijetu nezaustavljiv.

Predavanje je održano u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Fonda otvoreno društvo BiH, a kako navode cilj predavanja je bio da uoči 28. juna, Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, ovo predavanje ukaže na napredak koji vodi ka globalnoj ravnopravnosti LGBT osoba u kontekstu prepoznavanja pitanja rodnog identiteta i interspolnosti/interseksualnosti, bračne jednakosti, ali i prevashodnu potrebu rješavanja pitanja kršenja ljudskih prava LGBT osoba na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

O Borisu Dittrichu: On rukovodi zagovaračkim naporima na polju ljudskih prava LGBT – lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba širom svijeta. Redovno se sastaje sa predstavnicima vlasti, predstavnicima parlamenata, novinarima_kama, te sa žrtvama homofobije i transfobije u Africi, Južnoj Americi, Aziji i Evropi kako bi zagovarao za napredak na pitanjima koja se tiču seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!