Organizacije iz Srbije reagovale na sramnu presudu za zločin iz mržnje

08. 11. 2019

Šesnaest organizacija iz Srbije je reagovalo na sramnu presudu napadačima na Iliju Vučevića u pekari u petak 1. novembra.

Ni nekoliko dana nakon premlaćivanja Ilije Vučevića u pizzeriji u centru Beograda, kada su dvojica mladića na njega nasrnula pretpostavljajući da je gej, javnost u Srbiji se ne smiruje, a sada se oglasilo i 16 LGBT i ljudsko-pravaških organizacija koje su oštro osudile postupak Prvog osnovnog javnog tužilaštva koje je s nasilnicima sklopilo dogovor o priznanju krivice.

Podsjećamo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sklopilo je dogovor o sporazumnom priznanju krivice 3. novembra s osumnjičenima S. K. (26) i N. J. (26) za nanošenje teških tjelesnih povreda Iliji Vučeviću (30), a kao otežavajuću okolnost u presudi tužilaštvo je navelo da je počinjen zločin iz mržnje prema LGBT zajednici. Nasilnik koji je tukao Vučevića dobio je uslovnu kaznu od godinu dana s rokom praćenja od tri godine za krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda s nasilničkim ponašanjem, dok je drugi koji nije učestvovao u prebijanju, već ga je vrijeđao, osuđen na osam meseci uslovne kazne s rokom praćenja od dvije godine za nasilničko ponašanje.

Međutim, javnost u Srbiji ogorčena je ovakvim postupkom, jer je jasno da su nasilnici dobili izuzetno blage kazne za tako stravičan i nasilnički čin. Čak 16 organizacija oglasilo se zajedničkim saopštenjem u kom se navodi da je “država morala i mora da stane na stranu žrtve i da adekvatno iskoristi institut zločina mržnje”.

U tekstu se navodi da krivična djela motivsana mržnjom grubo narušavaju ideal jednakosti među pripadnicima demokratskog društva, koja je i osnovna vrijednost kojom se teži postizanju potpunog ljudskog dostojanstva i davanju mogućnosti svim ljudima da ostvare svoj puni potencijal, i izražava zabrinutost zbog prosječnog godišnjeg porasta evidentiranih fizičkih napada od čak 43 odsto.

Na ovom linku možete da pogledate video prilog sa Ilijom u kojem detaljno govori o napadu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!