Otvaranjem izložbe “(iz) van ormara” obilježen Međunarodni Coming Out dan

Sarajevski otvoreni centar je u nedjelju, 11.10.2020. godine, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, predstavio izložbu “(iz) van ormara”, povodom obilježavanja Međunarodnog Coming Out dana. Međunarodni Coming Out dan ili Dan izlaska iz ormara, se od 1988. godine obilježava svakog 11. oktobra u cilju podizanja svijesti o važnosti javnog istupa LGBTIQ osoba, i izlaska iz ormara srama u kojima su LGBTIQ osobe prinuđene da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet. To je također dan kojim se odaje priznanje članovima LGBTIQ zajednice, kojim se slavi hrabrost svih autovanih LGBTIQ osoba i kojim se osnažuju oni ušutkani strahom od društvenog neprihvatanja njihovog postojanja.
Piše: Aida K.

Kako je prilikom otvaranje izložbe rekla Amina Imamović, koordinatorica programa u Sarajevskom otvorenom centru, ovogodišnji Coming Out Day su željeli/e obilježiti organizovanjem događaja koji će biti iz zajednice i za zajednicu. “Nadam se da ćete svi vi sa ove izložbe da ponesete kući, na ulice, u svoj dom, taj osjećaj solidarnosti i podrške koju trebate imati za svoje sugrađane i sugrađanke, i da ćete više razumijevati probleme sa kojima se LGBTIQ osobe sustreću”, poručila je tom prilikom Imamović.

Izložbu “(iz) van ormara”, inspirisanu životima, identitetima LGBTIQ osoba i njihovim iskustvom autovanja, čini kolekcija od 23 predmeta čije značenje otkrivamo u priči izloženoj pored njih. Prevrnuta tegla smokija, stara “NOKIA”, čarape, ruksak, haljina, ili komadić papira na kojem uz riječi “BUDI SRETAN” stoji srce, možda na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Međutim, svaki izloženi predmet svjedoči o borbi i hrabrosti njihovog vlasnika/ice, o odluci da svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet otkriju sebi bliskim ljudima. Sve priče su drugačije, a opet, svaka od njih u sebi nosi onu istu strepnju protagonista/kinja priče u iščekivanju reakcije voljenih osoba, nakon što im otkriju dugo čuvani i potiskivani dio sebe i svog identiteta. Svaka od njih govori o strahu koji se bori sa željom za slobodnim življenjem vlastitog identiteta – o strahu od nepredviđenog scenarija po kojem će se njihov život nastaviti nakon što kažu svoju istinu.

Dvadeset tri inspirativne, ohrabrujuće i emotivne priče samo su isječak iz romana konstantnog procesa autovanja kroz kojeg LGBTIQ osobe prođu u toku života. Bh. društvo, zaslijepljeno homofobijom, bifobijom i transfobijom, vrlo često ne shvata njegovu važnost i značaj. Upravo zbog toga, veliki broj LGBTIQ osoba u BiH svoj identitet živi u tajnosti, ali i u strahu od mogućeg nasilja i diskriminacije.

Kako je u obraćanju prisutnima rekla Emina Bošnjak, direktorica Sarajevskog otvorenog centra, “svi oni koji nisu dio queer zajednice i kulture, koji nas kao LGBTIQ osobe vide izvana, često nas vide kao dramatične, a naše akcije i zahtjeve kao preuveličane. Jedino mi znamo kako se stvarno osjećamo i koliko smo zbog straha i stida željni živjeti život punim plućima. Jedino mi znamo koliko koristimo svaku, pa i najsitniju, pruženu priliku da nadoknadimo sve izgubljeno i uskraćeno. LGBTI osobe su na vlastitoj koži osjetile sve ono što ćete vidjeti na izložbi, a ako nisu, osjetit će”, kazala je Emina Bošnjak, dodajući da će posjetitelji/ke izložbe imati priliku da vide raznovrsna iskustva autovanja LGBTIQ osoba. “Neka su bolna, neka inspirativna, ali zasigurno su sva vrlo intenzivna. Moja nada je da ćemo ovom izložbom približiti iskustva coming outa i autiranja široj zajednici, a LGBTI osobama dati snagu da prebrode strah i podijele važan dio svog života sa prijateljima i prijateljicama, kolegama i, ako treba, cijelim svijetom”, kazala je tom prilikom Emina Bošnjak.

I zaista, izložba “(iz) van ormara” na jednostavan, ali vrlo učinkovit način dopušta posjetiteljima da urone u neke od najintimnijih i najvažnijih trenutaka u životima protagonista/kinja izloženih priča. Uzbuđenje, strah, sreća, kajanje, veselje, tuga, sloboda, bol… dug je spisak emocija koje se mijenjaju u njihovim pričama, baš kao i u njihovim životima. Postavljene ravnopravno jedna do druge, svaka priča, na svoj način, predstavlja odraz značenja coming out-a. Svaka od njih objašnjava šta zapravo znači živjeti život punim plućima, duboko udisati svaki njegov dan, osjećati njegovo strujanje stazama nepredvidivosti bez skrivanja vlastite ličnosti pod plaštom srama i straha od odbacivanja; šta znači prihvatiti sebe, nesavršenstvom upotpunjenu osobu koja može da voli i koja zaslužuje da bude voljena; šta znači osloboditi sebe, osloboditi ljubav iz ormara u kojeg je heteronormativno društvo nastoji zatvoriti, i ponosom protkati svoje pripadanje LGBTIQ zajednici.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!