Belgijanka Petra De Sutter prva trans zamjenica premijera u Evropi

Petra De Sutter imenovana je jednom od sedam belgijskih potpredsjednica vlade, što je čini prvom trans osobom koja je preuzela takvu poziciju na evropskom kontinentu.

Dok je premijer Alexander De Croo formirao svoju novu vladu prošle sedmice, imenovao je De Sutter za zamjenicu premijera Groena (flamanska zelena stranka) i ministra za javna preduzeća i javnu upravu, izvještava Bruxelles Times.

De Sutter je ginekologinja i šefica odjela za reproduktivnu medicinu na Univerzitetu u Gentu. Ona je također političarka veteranka, bila je članica Europskog parlamenta, belgijskog Senata i parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Zalagala se za LGBTQ + prava, ravnopravnost žena i reproduktivnu slobodu.

Nikada nije skrivala činjenicu da je transrodna. Tweetala je da se nada da će njezino imenovanje unaprijediti prihvaćanje trans osoba i negdje drugdje.

Aktivisti_kinje za prava LGBTQ+ također su izrazili_e tu nadu. ”De Sutter nije postigla svoj moćan položaj u novoj belgijskoj vladi jer je trans žena koja donosi stručnost o određenim pitanjima vezanim za LGBTQ prava i trans prava. Imenovana je zbog svoje kompetentnosti političarke i iskusne kreatorke politike”, napisala je Katrin Hugendubel, direktorica zagovaranja u ILGA-Europe.

“To je potvrda njenog identiteta i kao političarke i kao trans žene – i to je prijekor napadima na trans identitete koji se događaju u drugim dijelovima Evrope.”

Mnogi od tih napada događaju se u istočnoevropskim zemljama, sa zabranama priznavanja trans identiteta ili uklanjanje informacija o trans osobama iz školskih programa.

Belgija već dugo prednjači u LGBTQ+ zastupnicima_cama. Elio Di Rupo, premijer od 2011. do 2014., bio je prvi homoseksualac koji je na čelu vlade bilo koje države. Islanđanka Jóhanna Sigurdardóttir, izabrana za premijerku 2009. godine, bila je prva lezbejka i prva članica LGBTQ+ zajednice koja je bilo gdje u svijetu bila na bilo kojoj funkciji, osim na privremenoj osnovi.

Izvor: Advocate.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!