Zašto nam je potreban Međunarodni dan lezbejki?

08. 10. 2020
Međunarodni dan lezbejki se obilježava 8. oktobra širom svijeta. To je dan kada se prvi put skrenula pažnja na lezbejska pitanja, prava i nevidljivost.

Obilježavanje Dana lezbejki datira jos iz davne 1904. godine, kada je njemačka novinarka Anna Rüling održala prvi govor koji se ticao lezbejskih prava pod nazivom “Kakve prednosti ima ženski pokret od rješavanja homoseksualnog pitanja?”. Naime, Anna je bila jedna od prvih žena u modernoj historiji koja se javno autovala i smatra se začetnicom lezbejskog aktivizma. Rodila se 1880. godine, a umrla 1953. Veći dio svoje karijere je posvetila pisanju članaka o ženskim i lezbejskim pravima, ali i pisanju kratkih priča lezbejske tematike.

14620147_10154165933214825_437358985_n
Anna Rüling

U svom govoru, održanom 8. oktobra 1904. godine u Prinz Albrecht hotelu u Berlinu, na godišnjem sastanku Naučno-humanitarnog komiteta, oštro je kritikovala ženski pokret zbog neučestvovanja u borbi protiv opresije nad lezbejkama. Također je skrenula pažnju na potrebu za saradnjom unutar LGBT zajednice. Anna je smatrala da su lezbejke nevidljive i pravno, s obzirom na to da su u Njemačkoj kriminalizovani bili isključivo istopolni odnosi između muškaraca, te da se i LGBT pokret uglavnom bavio gej muškarcima. U svom govoru je adresirala iste ekonomske i društvene ideje koje su aktuelne i danas, a bave se razlikama položaja muškaraca i žena na poslu i kod kuće, kao i o stereotipima i stigmama rodno predodređenih poslova.

Zahvaljujuci govoru Anne Rüling, 8. oktobar se danas obilježava kao Međunarodni dan lezbejki svuda u svijetu. Labris ove godine proslavlja Međunarodni dan lezbejki cjelodnevnim programom aktivnosti (radionice, diskusije, izložbe i dr.). Jedan od ciljeva ovog događaja su jačanje i povezivanje žena unutar zajednice. Pored zabavnih i edukativnih sadržaja, Labris želi skrenuti pažnju na trenutne probleme sa kojima se svakodnevno suočava zajednica LBT žena, primarno na nevidljivost i višestruku diskriminaciju kojima smo i dalje izložene, kao žene i kao žene drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne. Želimo da Međunarodni dan lezbejki bude dan u kom ćemo slaviti same sebe, zajedno sa našim prijateljicama, prijateljima, saveznicama i saveznicima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!