OutLoud: Prikupljanje usmenih ličnih priča LGBT osoba

23. 06. 2014

storycorpsKako prepričati i sačuvati istoriju LGBT zajednice koja je još donedavno bila redovno marginalizirana u službenoj istoriji? Američko neprofitno udruženje StoryCorps pokreće novu inicijativu “OutLoud” kojoj je cilj sakupiti lične priče LGBT osoba širom zemlje.

Inicijativa je nastala u čast oca osnivača udruženja StoryCorps, psihijatru Richardu Isayu. Naime, Isay je među prvima krenuo uvjeravati kolege psihijatre da homoseksualnost treba skinuti s popisa bolesti. I sam je bio gej muškarac koji se 2011. vjenčao sa svojim partnerom, no 2012. naglo je preminuo od posljedica karcinoma, prenosi CroL.

Kako izvještava Huffington Post, njegov sin Dave Isay predvodi novu inicijativu čije se pokretanje poklapa s 45. godišnjicom stonvolške pobune.

Iz udruženja ističu da je projekt jako bitan, posebno u manjim sredinama, jer se tako bilježe lične priče i svjedočanstva koja bi inače bila prepuštena zaboravu. Tako su na primjer u državi Kentucky članovi tamošnjeg LGBT udruženja poručili da je prikupljanje usmenih svjedočanstva “najvažnija stvar u njihovoj istoriji”.

Udruženje StoryCorps je od svog osnivanja 2003. snimio preko 50.000 intervjua s više od 100.000 ljudi. Ta se svjedočanstva čuvaju u Kongresnoj knjižnici i riječ je o najvećoj zbirci tog tipa u svijetu. “Za stotine godina, buduće generacije moći će upoznati svoje pretke i čuti kako sami pričaju svoje priče”, poručio je Dave Isay. Inicijativa je zasad prikupila četvrtinu od potrebnog punog iznosa od dva milijuna dolara.

Sličan projekt 2007. u Hrvatskoj je pokrenulo udruženje Queer Zagreb, izdavši knjigu “Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj” u kojoj su prikupljena svjedočanstva 25 LGBT osoba koje su živjele u Hrvatskoj u doba kad je homoseksualnost bila zakonom zabranjena, izvještava portal CroL.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!