Ove subote u Mostaru: Predavanje “Zavodljivi novum: fluidnost ženskog identiteta u recentnom SF-u”

20. 10. 2016

14700944_1608619826101266_5403796283091025586_oPiše: Redakcija

LibertaMo nastavlja s tematskim ciklusom feminističkih i queer čitanja popularne kulture. Ove subote Maja Abadžija održat će u Mostaru predavanje pod nazivom Zavodljivi novum: fluidnost ženskog identiteta u recentnom SF filmu.

Prenosimo najavu eventa: “Nemoguće je teorijski promatrati žanr naučne fantastike bez poznavanja njenog fundamentalnog mehanizma kognitivnog očuđenja, odnosno, kako piše Suvin, ‘prisustva i interakcije očuđenja i kognicije’, te ‘novuma’, narativnog sredstva koje pomaže da ‘stvorimo i razumijemo imaginarni svijet kao različit od vlastitog’ kada prepoznamo ‘drastični poremećaj’ i ‘nametljivi novitet’ kao njegovu osnovnu odliku. Ujedno, naučna fantastika se od samih početaka interesira za Drugo, ili, kako piše Ketterer, ‘the outré, da li u nekoj natprirodnoj manifestaciji ili u obliku bića iz dubine svemira’, čime nužno mora ‘poremetiti čovjekovu koncepciju njegove vlastite pozicije i potaknuti ga da posmatra svoju egzistenciju u širim okvirima’. Naučna će fantastika tako ‘istraživati filozofske konsekvence takve radikalne dezorijentiranosti’, a ono što važi za žanrovsku književnost, dakako, vrijedi i za film. Iz ove dvojake teorijske perspektive govorit ćemo o tri recentna SF filma: Under the Skin (2013) Johnatana Glazera, Her (2013) Spike Jonzea i Ex Machina (2015) Alexa Garlanda, s još nekim komparativnim primjerima iz starije produkcije. U njihovom središtu je fluidnost ženskog identiteta koji se unutar priče najprije pozicionira kao novum u vidu revolucionarnog tehničkog izuma – umjetne inteligencije u obliku softverskog programa ili androidskog tijela te mimikriranog tijela vanzemaljca. U sva tri filma rod se konsitutiše kroz novum, a potom razara u zapletu ostvarenom kao čin manipulativnog zavođenja. Filmovi otključavaju dramu ženstvenosti i roda ključem ljubavi i erotike, sugerirajući, možda, obnovljeni interes naučnofantastične mašte za čovjekovu intimu, radije nego za sudbinu čovječanstva kao kolektiva.”

Maja Abadžija piše književnu i filmsku kritiku i esejistiku. Objavljivala u časopisima i publikacijama SIC, Alternativna književna tumačenja AKT, Školegijum, Književnost susreta, Bookstan, Pravo Ljudski Film Festival. Članica je redakcije časopisa SIC i urednica časopisa Riječ i smisao. Studira na Odsjeku za slavistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje je završila i studij Književnosti naroda BiH i bhs jezika. Trenutno je zaposlena kao novinarka Oslobođenja. Živi u Brezi.

Ulaz je besplatan, a događaj počinje u 19h u konferencijskoj sali Hotela Bristol Mostar. Više detalja o eventu pogledajte ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!