Pitchwise 2015 i ove godine donosi radionice za LBT i queer žene

09. 09. 2015

11140758_1026021687422121_8317589254685757894_nPiše: Emina Velagić
Foto: Fondacije CURE

Deseti PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, održat će se od 10. do 13. septembra 2015. u Sarajevu, u organizaciji Fondacije CURE. Glavna tema ovogodišnjeg festivala, kojim se proslavlja jubilarna godišnjica nastanka samog festivala, okupiranje javnog prostora i promocija feminističkih vrijednosti u bosanskohercegovačkom društvu, nosi naziv RE_Visited! – presjek 10 godina PitchWise festivala.

Svake godine Fondacija CURE u sklopu festivala organiziraje i različite aktivnosti koje su od velikog značaja za lezbejke, biseksualne i trans* žene, pa tako će i ove godine biti održane radionice Lezbejska egzistencija u svakodnevnici – Coming out, koju vode Tijana Popivoda i Zorica Spasojević, te radionica Sigurne, snažne, svoje – upoznajmo svoje emocije – suprostavljamo se patrijarhatu koju već nekoliko godina vodi poznata jugoslovenska lezbejska aktivistkinja i feministkinja Lepa Mlađenović.

Na radionici Lezbejska egzistencija u svakodnevnici – Coming out učesnice će imati priliku da razmijene iskustva o tome kako i na koji način se nose s problemima življenja lezbejske egzistencije u našem okruženju. Pored toga razgovarat će i s kojim se sve poteškoćama i problemima susreću u svojoj životnoj sredini, kao i o svim strahovima, strepnjama, radostima i svemu onome što život nosi. Tokom radionice učesnice će pored razmjene raličitih životnih iskustava imati priliku da više nauče o sebi, kao i o lezbejskim odnosima, odnosno različitim fazama odnosa, emotivnim očekivanjima u partnerskim odnosima, razlikama te konstruktivnim načinima rješavanja problema u partnerskim odnosima.

Ova radionica je, kako u službenom programu Festivala piše, namijenjena svim ženama koje vole žene, lezbejkama, queer, biseksualnim i trans* ženama i djevojkama, svima koje imaju iskustva lezbejskih odnosa ili teže ka istim.

Druga radionica Sigurne, snažne, svoje – upoznajmo svoje emocije – suprostavljamo se patrijarhatu nije namjenjena isključivo LBT ženama, već svim ženama i djevojakama bez obzira na seksualnu orijentaciju, a vodi je Lepa Mlađenović, dugogodišnja suradnica i prijateljica Fondacije CURE i PitchWisea.

Ova radionica razmjene iskustava jeste prostor za izgovaranje emocija i slušanja drugih, a na kojoj učesnice dobivaju mogućnost da svoja intimna iskustva podijele s drugima, te na taj način zajedno pronalaze mjesto vlastitog samopouzdanja i uče se principima emotivne pismenosti. Ono što je zanimljivo za ovu radionicu jeste da je ona na neki način postala tradicionalna radionica na Festivalu, a da se broj zainteresiranih učesnica na ovoj radionici iz godine u godinu povećava.

Jedna od učesnica prošlogodišnjeg PitchWise festivala, koja je prisustovala ovoj radionici, kazala je kako je ova radionica za nju bila impresivna. Podijelila je s nama svoja iskustva, rekavši: “Ovo je inače bila prva radionica na kojoj sam ja sudjelovala kao lezbejka, i prvi doticaj s ovakvom temom. Bilo je zaista osnažujuće, jedna vrsta okidača da se intezivno bavim i radim s ovim temama. Lepa kao voditeljica je impresivna, jednostavno žena koja zna način da dopre i da osigura siguran prostor za žene i djevojke, naposto zna da motivira i osnažuje žene, u ovom slučaju lezbejke, da same pokreću promjene i akcije, da se izbore sa vlastitom internaliziranom lezbofobijom. Svakako preporučujem ovu radionicu svim ženama i djevojkama, jer je ona feministička, a ne isključivo radionica namijenjena za LBT žene.”

Pored ovih radionica potrebno je svakako spomenuti i panel diskusiju Klub spisateljica: Žene se piše i izgovara velikim – žene spisateljice pričaju svoje priče, na kojoj će sudjelovati i etablirane autorice iz regije i donijeti nam vlastita iskustva o tome kako je danas biti autorica. Na diskusiji će sudjelovati i Nora Verde, hrvatska pripovjedačica i spisateljica koja je u svojim dijelima tematizirala LGBT odnose. Ova panel diskusija bit će održana u petak, 11. septembra, od 10 do 12:30 h u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra.

Na pitanje šta je to što na ovogodišnjem PitchWise festivalu LBT žene nikako ne bi smjele propustiti, iz Fondacije CURE smo dobili odgovor da osim samog festivala koji se ne smije propustiti, LBT djevojke i žene na ovogodišnjem PitchWiseu svakako ne bi trebale propustiti radionice koje se odnose na lezbejke jer to su radonice na kojima one mogu da se oznaže, motiviraju i povežu sa ostalim ženama koje su istog identiteta.

Pogledajte i kompletan program PitchWisea 2015: PW program 2015 01.09.2015., a Facebook eventu se možete pridružiti ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!