Plaketom u duginim bojama odana počast prvoj britanskoj modernoj lezbijki

06. 08. 2018

Izvor: Voxfeminae.net

Zemljovlasnica, planinarka, pustolovka i prva britanska moderna lezbijka, Anne Lister, poznata po životnom stilu kojim je podrivala društvene konvencije, dobila je ove sedmice u Yorku u znak priznanja plaketu u duginim bojama, izvještava Pink News.

Rođena 1791. godine, Lister je bila uspješna zemljovlasnica i poduzetnica koja je, zahvaljujući svom bogatstvu, imala slobodu da živi kako želi, pa je tako 1834. oženila (bez pravnog priznanja) bogatu nasljednicu Ann Walker.

Za odavanje počasti Anne Lister zaslužni su York Civic Trust, York LGBT History Month, York LGBT Forum i Churches Conservation Trust. Plaketa je postavljena na zidu Crkve Sv. Trojstva, u kojoj je održana neformalna ceremonija vjenčanja između Lister i Walker.

U priopćenju za javnost, organizacija York Civic Trust opisala je Lister kao “jednu od najranijih predstavnica LGBT zajednice” koja je imala “nekonvencionalni, maskulini stil života.”

Od tinejdžerskih dana pa sve do smrti 1840. godine, Lister je vodila dnevnik, ispisavši oko 6600 stranica o svom životu. Zbog “bolno iskrenog i iscrpnog prikaza života lezbijke”, ali i vrijednih podataka o svakodnevnom životu te društveno-političkoj situaciji, UNESCO je 2011. proglasio dnevnike nacionalnim blagom. Dio Listerinih dnevničkih zapisa bio je kodiran (korištenjem kombinacije matematičkih simbola, zodijaka i starogrčkog), no kod je razbijen 1980. godine.

Trenutno je u pripremi serija Gentleman Jack u čijem je središtu Anne Lister, a koja je uveliko zasnovana na njenim dnevnicima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!