U Parizu otvorene 10. Gay Games, najveća sportska manifestacija LGBT osoba

07. 08. 2018

Izvor: GayEcho

Najveća sportska manifestacija osoba LGBT osoba počela je u petak u Parizu gdje je, na jednom od lokalnih stadiona, prodefilovalo više hiljada učesnika i učesnica.

Zvaničan naziv smotre je “Gay Games”, ovo su desete po redu, a organizatori/ce, pored toga što okupljaju LGBT osobe da se druže i, prije svega nadmeću (ove godine u 36 disciplina), šalju i važnu poruku koja ima za cilj da podigne svijest građana/ki o ugroženim pravima LGBT osoba.

Ono što je posebno zanimljivo je da su na igrama prisutni sportisti/kinje iz Rusije, Egipta i Saudijske Arabije, zemalja u kojima su LGBT grupe u totalno obespravljenom položaju.

Iz Saudijske Arabije stiže jedan jedini takmičar koji će predstavljati svoju zemlju, iako tamo homoseksualnim osobama prijeti smrtna kazna.

Ceremonija otvaranja održana je na stadionu u zapadnom dijelu Pariza uz defile od blizu 13.000 sportista/kinja iz 91 države koji/e su sa ponosom šetali/e i mahali/e zastavama, veselili/e se, družili/e, pjevali/e…

Otvaranju Igara prisustvovala je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, a brojne akrobatske i plesne grupe, u duhu veselja i radosti, upotpunile su događaj.

Vrijedi reći da na ovoj manifestaciji pravo takmičenja imaju i heteroseksualne osobe, odnosno svi ljudi dobre volje koji na taj način podržavaju LGBT pokret i zastupaju pravo na jednakost.

Ni pojedini Egipćani se nisu ustručavali da dođu, iako u toj zemlji homoseksualnim osobama prijeti zatvor.

I za Francusku su gej igre veliki izazov, budući da je između 2016. i 2017. godine u toj zemlji primijećen značajan porast nasilja koje je povezano sa homofobijom, od čak 15 procenata.

Za lokalnu zajednicu igre su od izuzetnog značaja, jer se očekuje profit od 58 miliona eura od priliva navijača iz čitavog svijeta.

Sljedeće igre bit će održane u Hong Kongu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!