Koje LGBT filmove možete pogledati na predstojećem 24. SFF-u?

08. 08. 2018

Piše: Redakcija
Foto: variety.com

Sarajevo Film Festival, 24. po redu, održat će se od 10. do 17. augusta. Najpoznatija i najposjećenija filmska smotra u regiji još jednom će posjetiteljima i posjetiteljicama pružiti priliku da pogledaju mnoštvo filmova, uz prateće sadržaje. Na festivalu će biti prikazano 266 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 52 filma imat će svoje svjetske premijere na SFF-u, a 23 filma međunarodne. SFF počinje u petak, 10. augusta, filmom Hladni rat u režiji Pawela Pawlikowskog, koji će simultano biti prikazan u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu Raiffeisen. Publici će film u Ljetnom kinu Raiffeisen predstaviti oskarovac Pawlikowski, koji je za ovaj film osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu.

Pregledale smo programski katalog SFF-a i pronašle nekoliko filmova sa LGBT tematikom koje vam ovom prilikom preporučujemo.

Program U fokusu, čija je selektorica Elma Tataragić, donosi film Brak, kosovsko-albansku koprodukciju iz 2017. godine, u režiji Blerte Zeqiri. U glavnim ulogama su Alban Ukaj, Adriana Matoshi, Genc Salihu i Vjosa Abazi. Vjenčanje je za samo dvije sedmice, a Anita i Bekim obavljaju posljednje pripreme za svoj veliki dan. Iako očekuju da dobiju informaciju o sudbini Anitinih roditelja, koji se vode kao nestali od kraja rata na Kosovu 1999, i moraju izlaziti na kraj sa Bekimovom porodicom koja želi kontrolisati njihov život, njih dvoje se naizgled uspješno nose s pripremama za vjenčanje. Ali situacija se zakomplikuje kada se Bekimov nekadašnji tajni ljubavnik Nol neočekivano vrati iz inostranstva, a Bekim shvati da je Nol i dalje zaljubljen u njega. Svadbeni banket postat će veoma napet jednom kad se neobični ljubavni trougao počne otkrivati. Film će biti prikazan u Narodnom pozorištu 14. augusta u 16:00.

U programu Kinoscope, čiji su selektori Alessandro Raja i Mathilde Henrot, bit će prikazana dva filma sa LGBT tematikom. Prvi je film Djevojka, koprodukcija Belgije i Holandije, iz 2018. godine. Film je režirao Lukas Dhont, a u glavnim ulogama su Victor Polster, Arieh Worthalter, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens… Film govori o Lari, odlučnoj petnaestogodišnjakinji koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina. Uz podršku svoga oca, Lara se u novoj školi u potpunosti posvećuje tom cilju, ali njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno tijelo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dječak. Film će biti prikazan u dva termina: 11. augusta u 17:00 u Multiplexu Cinema City (sala 5) i 16. augusta u 12:00 u kinu Meeting Point.

Drugi film koji će biti prikazan u sklopu programa Kinoscope je film Lijepi maniri, koprodukcija Brazila i Francuske, iz 2017. godine, u režiji Juliane Rojas i Marca Dutre. U glavnim ulogama su Isabél Zuaa, Marjorie Estiano, Miguel Lobo, Cida Moreira… Mlada, lijepa i neudata Ana je trudna i njena bogata porodica ju je odbacila. Ana angažuje usamljenu medicinsku sestru Claru da radi za nju kao dadilja i kućna pomoćnica. Između dvije žene razvija se prijateljstvo koje ubrzo prerasta u strastvenu ljubav. Clara postepeno otkriva da se s Anom i njenim nerođenim djetetom dešava nešto čudnovato. U svakoj noći punog mjeseca, Ana u snu hoda gradom. Nakon Aninog sudbonosnog poroda, Clara ostaje sama sa Aninim čudnim djetetom. Clara čini sve što može kako bi slatko djetešce zaštitila od njegove sudbine, ali kako dijete raste, ono sve snažnije osjeća zov punog mjeseca. Film će biti prikazan u dva termina – 11. augusta u 23:00 u kinu Meeting Point, i 12. augusta u 19:30 u Multiplexu Cinema City (sala 5).

Pošto je prodaja karata već počela, preporučujemo vam da karte kupite što prije, online putem web stranice ili dolaskom u Glavni Box Office u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren svakog dana od 10 do 19 h, a u vrijeme održavanja festivala od 9 do 22 h. Uživajte u filmskom ljetu!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!