Počela je prva Škola LGBTI aktivizma

08. 10. 2016

skola2Izvor: SOC

Kako je i najavljeno, od septembra 2016. godine Sarajevski otvoreni centar je započeo svoju prvu Školu LGBTI aktivizma.

Sa dvadesetak učesnika i učesnica, iz Sarajeva i nekoliko drugih gradova, SOC želi upoznati buduće i postojeće aktiviste i aktivistkinje sa historijom queer pokreta, osnažiti ih za djelovanje i borbu za jednakopravan tretman LGBTI osoba u društvu i njihovo dostojanstvo.

Škola je koncipirana od niza predavanja, ali i niza praktičnih radionica gdje polaznici i polaznice ispoljavaju svoju kreativnost, smišljaju načine aktivističkog djelovanja te svaki put iznova preispituju svoje granice i javno djelovanje kada je riječ o aktivizmu. Prva sesija je započela sa pričom o seksualnosti i queer teoriji, politikama identiteta, šta nas čini takvima kakvi jesmo, te koji su naši primarni identiteti i da li i kako mogu biti promjenjivi. Učesnici i učesnice su se upoznali_e sa nekim od najvažnijih osoba u historiji queer teorije od Foucaulta do Judith Butler i drugih. Kroz ovo izvanredno, sveobuhvatno putovanje kroz istoriju pokreta i seksualnost vodila ih je Jasmina Čaušević.

Polaznici_e ove škole i sami_e nose različite identitete, što razmjenu iskustava, razgovore i pitanja tokom diskusije čini još zanimljivijim.

O drugom predavanju i akcijama koje se dogovaraju čitajte uskoro na sajtu Sarajevskog otvorenog centra kao i na portalu LGBTI.ba.

Škola LGBTI aktivizma ima za cilj da prenese važnost aktivističkog djelovanja i shvatanja da je lično i političko, da je svaka borba za sve neravnopravne i naša borba. Naši seksualni identiteti su dio te borbe.

“Do sljedećeg pregleda sesija Škole LGBTI aktivizma, ostajte aktivni jer je svaki mikro aktivizam važan!”, poručuju iz SOC-a.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!