Podrška Bh. povorci ponosa: POINT 8.0 šareniji nego ikad

27. 06. 2019

Piše: Aida K.
Foto: Vanja Čerimagić

U periodu od 16. do 18. maja 2019. godine u Sarajevu je održana konferencija POINT (Political Accountability and New Technologies) – najveća konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama u regionu.

Kako su u razgovoru za naš portal rekli Tijana Cvjetićanin i Darko Brkan, jedni od organizatora/ica i učesnika/ica konferencije, POINT se održava već osam godina, i svake godine na konferenciji učestvuje nekoliko stotina ljudi iz BiH, regije i cijelog svijeta, od onih koji dolaze redovno od samog početka, do novih učesnika/ca i posjetitelja/ki koje imaju svake godine. „Većina njih ostaje vjerna publika POINT-a i na društvenim mrežama, čime se pojačava međunarodna vidljivost konferencije“, navodi Cvjetićanin.

„S obzirom na sve to“, dodaje, „vrlo brzo smo nekako spontano počeli da koristimo POINT kao priliku da, između ostalog, skrenemo pažnju domaće i šire javnosti na stvari koje su nama u tom trenutku važne, a koje ne moraju imati – i obično nisu imale – direktnu vezu sa programom konferencije. Najčešće se radilo o pitanjima vezanim za poštovanje, to jest kršenje ljudskih prava – prošle godine je to bila solidarnost sa izbjeglicama i migrantima u BiH, ali i sa demonstrantima u Palestini, napadnutim od strane izraelske vojske.“ Dodaje da su prethodnih godina na ovaj način podržavali „Dan bijelih traka“, proteste „Pravda za Davida“, ali i druge događaje za koje su smatrali da je važno skrenuti pažnju javnosti na njih. „POINT koji je održan 2014. godine smo takođe iskoristili za prikupljanje pomoći za ljude pogođene poplavama u BiH“, kazala je Cvjetićanin.

Ove godine platformu konferencije POINT odlučili su iskoristiti za davanje podrške prvoj Bh. povorci ponosa koja je, kako navodi Cvjetićanin, „neizmjerno važan korak za uspostavljanje standarda poštovanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini jer, riječima Fannie Lou Hammer: ‘Dok svi nisu slobodni, niko nije slobodan’. LGBT osobe u BiH definitivno nisu slobodne, o čemu, između ostalog, svjedoče i napadi na Queer Sarajevo Festival, Merlinku, a i sama činjenica da se najavljena povorka tretira kao ‘rizično okupljanje’. Zato smo smatrali da je važno informisati javnost, pokazati solidarnost i proširiti podršku za održavanje prve Bh. povorke ponosa i izvan okvira BiH. POINT je bio odlična prilika za to, s obzirom da su njegovi učesnici/e posvećeni/e stvaranju otvorenijih i zdravijih društava u kojima su ista prava garantovana svim građanima/kama i u kojima se prava svih manjina jednako poštuju.“

Navodi da je podrška povorci bila prilika da se takva poruka pošalje i domaćoj javnosti, u kojoj vjerovatno postoje osobe i organizacije koje podržavaju Bh. povorku ponosa, ali oklijevaju da to učine javno, iz straha od napada ili negativnih reakcija koje bi to moglo izazvati. „Svojim primjerom smo željeli da doprinesemo razbijanju takvih strahova, i podstaknemo i druge da stanu iza Povorke ponosa. Zato je cijeli POINT ove godine bio šareniji nego ikada, svi promo materijali su bili u duginim bojama, bina je bila ukrašena duginim zastavicama, a “zvanična” boja konferencije je bila ružičasta, u skladu sa prepoznatljivim vizuelnim identitetom Bh. povorke ponosa“, dodaje Cvjetićanin.

Kako ističe, reakcije učesnika/ca na ovu odluku su bile vrlo pozitivne. “Učesnici/e iz BiH i regiona su uglavnom već bili upućeni u najavljeno održavanje povorke, ali oni iz drugih zemalja nisu, tako da je dosta njih prilazilo našim volonterima/kama da sazna zbog čega je ovogodišnji POINT sav u duginim bojama. Mnogi su nakon toga izrazili volju i spremnost da se u septembru vrate u Sarajevo i ličnim učešćem podrže povorku. Lijepo je bilo i vidjeti da su se svi ‘dugini’ promo materijali ‘razgrabili’ već na pola konferencije“, kroz smijeh govori Tijana.

Kada je riječ o međusobnoj podršci u borbi za pozitivne društvene promjene, i za ljudska prava svih građana/ki BiH, Darko Brkan kaže da je solidarnost ključna, ne samo za borbu za prava LGBTIQ osoba, nego i za civilno društvo, a i društvo u cjelosti. „Nedostatak solidarnosti je ključni razlog za mnoge neuspjehe koje mi kao društvo imamo, te je upravo podrška što većeg broja različitih skupina jedini put za adekvatno rješavanje problema. U slučaju organizacije povorke ponosa, smatram da sve što zovemo civilni sektor svakako mora biti dio toga, te da svojim primjerom razbijemo strahove ostalih građana i građanki i na neki način omogućimo i njima slobodniji put ka davanju podrške i učestvovanju na povorci ponosa“, kazao je Brkan.

Učešće na povorci ponosa je, prema njegovim riječima, individualna odluka u smislu ličnog učešća, „ali mi kao organizacija ćemo sigurno učestvovati. Takođe smo sigurni da će i članovi/ce drugih organizacija koje su partneri na POINT konferenciji učestvovati na povorci. To, naravno, malo otežava činjenica da većina ostalih organizacija koje su uključene u organizovanje POINT konferencije nije iz BiH, ali sam siguran da će svi dati podršku, a neki i lično prisustvovati“, zaključuje Brkan.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!