Portugalski predsjednik uložio veto na novi zakon o rodnom identitetu

11. 05. 2018

Prevela: Redakcija
Izvor: ILGA-Europe

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa odlučio je uložiti veto na novi zakon koji je parlament donio 13. aprila, a koji je unaprijedio prava trans i intersex osoba.

Obavijest o vetou, koja je izdana 9. maja, otežat će proces, ali neće biti fatalna za zakon koji predlaže samoodređenje i zabranjuje nepotrebne operacije na intersex osobama.

Veto se fokusira na zakonske procedure priznavanja roda za maloljetnike/ce, gdje predsjednik sugerira da maloljetnici/e trebaju nabaviti mišljenje ljekara o tome da li trebaju promijeniti svoju rodnu odrednicu.

ILGA-Europe, Transgender Europe – TGEU and OII Europe podsjetili su predsjednika da jednakost za neke ne predstavlja pravu jednakost. Mladi ljudi moraju biti u stanju da pristupe zakonskim procedurama priznavanja roda koje su fer i koje podrazumijevaju povjerenje o tome da oni/e sami/e znaju ko su.

Zakon je podržan parlamentarnom većinom, nakon što su parlamentarci/e saslušali/e trans osobe, njihove roditelje i porodice, LGBTI aktiviste/ice i eksperte/ice.

Organizacija ILGA Portugal komentirala je: “Vjerujemo da portugalski parlament ima moć da obori ovaj veto i da je nužno krenuti ovim putem kako bi ljudska prava svih trans osoba bila u potpunosti garantirana.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!