Potpredsjednica Evropske komisije bojkotuje olimpijske igre u Rusiji

19. 12. 2013

logoViviane Reding, potpredsjednica Evropske komisije za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo, najavila je da neće prisustvovati Olimpijskim igrama u Rusiji ove zime.
Na svom twiteru je napisala sigurno ne idem u Soči sve dok se manjine tretiraju na način kako je to trenutno u ruskom zakonodavstvu.

Ovu izjavu je napisala uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, kada je pokrenuta velika međunarodna kampanja solidarnosti Uprising for love (Ustanak za ljubav) koja ima za cilj podršku aktivistkinjama i aktivistima u Rusiji.

Manjine, uključujući etničke manjine i LGBT osobe, sve više žive pod opresivnim režimom u Rusiji. Zakon o stranim agentima i Anti-propagandni zakon su ozbiljno ograničili slobodu govora braniteljicama i braniteljima ljudskih prava.

Pozivi za bojkotovanje Olimpijskih igara u Sičiju već neko vrijeme su prisutni. Aktivistkinje i aktivisti u Rusiji navode da su Olimpijske igre jedinstvena platforma za pokazivanje međunarodne solidarnosti.

Sophie u ‘ t Veld MEP, potpredsjednica LGBT međugrupe je izjavila: Pozdravljam jasan stav koji ima Viviane Reding , ona šalje pravu poruku ruskoj vlasti. Drago mi je da povjerenica izražava solidarnost sa manjina u Rusiji.

Dopredsjednik LGBT međugrupe, Michael Cashman MEP, je takođe pozdravio stav Viviane Reding.

Piše Redakcija portala

Izvor: www.lgbt-ep.eu

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!