Predrag Azdejković u žiriju Berlinala za nagradu Teddy

05. 02. 2015

DSC_6491Predrag Azdejković, direktor Međunarodnog festivala queer filma “Merlinka”, pozvan je da na 65. berlinskom filmskom festivalu, poznatom i kao Berlinale, bude član žirija koji dodeljuje Teddy nagradu za najbolji LGBT film.

Teddy nagrada je ustanovljena 1987. godine i prva je međunarodna filmska nagrada tog tipa, a od 1992. godine je jedna od zvaničnih nagrada Berlinalea.

Jedini srpski film koji je dobio ovu nagradu je film Želimira Žilnika Marble Ass sa Vjeranom Miladinovićem Merlinkom u glavnoj ulozi, dok je film Srđana Dragojevića Parada bio nominovan, ali je dobio nagradu koju dodeljuju čitaoci gay magazina siegessäule.

Azdejković će u Berlinu biti od 5. do 15. februara, a za to vrijeme će pogledati 23 nominovana filma. Devetočlani međunarodni žiri će odlučiti koji kratki, igrani i dokumentarni film će biti nagrađeni.

Ceremonija dodjele nagrada bit će održana 13. februara u Komičnoj operi u Berlinu, kada će njemački glumac Udo Kier dobiti specijalnu Teddy nagradu. Udo Kier je glumio u preko 200 filmova, ali ga mnogi pamte po saradnji sa Madonom na albumu Erotica i knjizi Sex.

Slične nagrade za najbolje LGBT filmove dodjeljuje Kanski festival, Queer Palmu od 2010. godine, i Venecijanski filmski festival, Queer Lava od 2007. godine. Nagradu za najbolji kratki LGBT film “Dorotina cipelica” dodjeljuje i srpski Merlinka festival koji će ove godine biti organizovan od 10. do 15. decembra.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!