LGBT turizam: Koliko je turistički smještaj u BiH gay friendly?

04. 02. 2015

surfside-hotelPiše: Jadranka Ćuzulan
Foto: Purpleunions.com, screenshot

Odlučili smo pretražiti svjetske booking sajtove i doći do informacija koliko se hostela/hotela/pansiona u BiH izjasnilo kao gay friendly. Premda na najpoznatijim, kao što su booking.com i Trip Advisor, nema tih odrednica, tag “gay friendly” postoji na stranicama eurohostel, hostelsclub, instantworldbooking, gomio, roomex, hostelsworldwide, todaytourism, allhoteldeals.com. Pronašli smo 30 gay friendly hostela/hotela i pansiona iz BiH.

Odlučili smo provjeriti ove informacije i kontaktirati objekte. Većina ih je potvrdila da jesu gay friendly. Preovladava mišljenje da su prijateljski nastrojeni prema svim gostima. Sugovornik iz hotela Jadran u Neumu naglašava da “ako nađemo zajednički interes, radimo sa svima”.

Gej friendly u anonimnosti

Ipak, kod nekih sugovornika da se primijetiti određeni otklon prema nedvosmislenoj podršci LGBT populaciji. Tako jedan od njih, koji je želio ostati anoniman, govori: “Nije da ih ja pozivam širom otvorenih ruku ‘Dođite, dođite’.” Pored toga, postoji i strah od toga šta bi to značilo u široj javnosti označiti svoj objekat kao gay friendly: “Svi su dobrodošli, orijentacija nam ne znači ništa. Neka samo ta informacija ostane na stranici (turističkoj), neka se ne širi dalje. Mi smo zatvoreno društvo. Čaršija je čudo. Ne bismo da nam se ime vuče po portalima”, govori sugovornik iz jednog sarajevskog hostela.

“Šta mi imamo pitati goste šta su?”

Nerazumijevanje koncepta gej friendly turističkog smještaja i radnika_ca se uočava kada navode da nisu ni friendly, ni ne-friendly, kao da biti gay friendly označava poseban tretman. Naglašavanje da je orijentacija gostiju njihova privatna stvar (“Oni su normalni ljudi, kao i svi drugi. Niko njima ne brani da dođu. Imaju privatne sobe i mogu raditi što hoće”), ili da se njih to ne tiče (“Nemamo ništa protiv, ali nismo ništa naznačili. Da posebno naglašavamo, to nije to. Šta mi imamo pitati goste šta su?”), ukazuje na nerazumijevanje diskriminacije sa kojom se LGBT osobe suočavaju.

Screenshot (10)“Znate li da je ovo poslovni objekat?”

Pojedini sugovornici su pak bili zbunjeni pitanjem, neki samom činjenicom da bi mogao postojati ne-gay friendly hostel, kao sugovornik iz hostela Art: “Prvi put čujem u svojoj karijeri da ima gay friendly ili gay ne-friendly hotel. Nema te podjele. Svi gosti su dobrodošli”, dok su neki mišljenja da je sama ideja gay friendly hotela smiješna: “Meni je ovo smiješno. Ova informacija nema nikakve veze sa turizmom i hotelima. Znate li da je ovo poslovni objekat? Da li to Trip Advisor uvodi opciju ‘gay friendly’? Je li to neka novost? Zašto bi to radili? Bez komentara sam”, izjavila je sugovornica iz hotela Herc.

Europski portal

Većina onih koji su potvrdili da su gay friendly navodi da njihova podrška nije sporna. Smatraju da samo rade svoj posao, i da svakog gosta treba tretirati jednako. Važno im je da njihovi strani gosti znaju kako su otvoreni prema svima, te je jedan od sugovornika to naveo kao razlog stavljanja taga na europskom booking portalu.

Pet friendly? LGBT friendly?

Način na koji vlasnici turističkog smještaja posmatraju LGBT prava je tako uglavnom obojen poslovnim stavom: “Svi gosti su jednaki”, i svoje goste gledaju kroz prizmu poslovne suradnje i poštovanja pravila kuće. Gay friendliness je tako izjednačen sa pet friendlinessom, kao što navodi jedna od sugovornica iz hotela Michele: “Mi smo pet friendly za životinje ispod 5 kg. Pogotovo onda za gay ljude. Pa oni nisu životinje. Oni su ljudi”, i može se posmatrati kao otvorenost za suradnju sa najrazličitijim ciljnim grupama. U suštini, kao što i oni navode, to su poslovni objekti, kojima su svi “samo gosti”.

Zašto je bitno da se naznači da li je neko mjesto gay friendly?

Gosti LGBT orijentacije, kao ranjiva skupina, koja zna biti izložena diskriminaciji, žele da znaju da je mjesto koje su izabrali okruženje koje je otvoreno prema LGBT osobama i da će ih osoblje tretirati bez ikakvog osuđivanja. Na taj način vlasnici_e objekata pomažu LGBT osobama da izaberu smještaj koji im, bez ikakve sumnje, obezbjeđuje ugodan boravak.

Donosimo i listu LGBT friendly hostela/hotela/pansiona u BiH:

Hostel Doctor's house
Hostel Franz Ferdinand
Hostel Like
Hostel Vagabond
Hotel Ahar
Hotel America
Hotel Art
Hotel Belvedere
Hotel Jadran
Hotel Merona
Hotel Michele
Hotel Rostovo
Pansion Kandilj
Pansion Kod Keme
Pansion Lion
Pansion Sebilj
Pansion Skend
Pansion Villa Nana

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!