Preminula LGBT aktivistkinja Edith Windsor

13. 09. 2017

Izvor i foto: GayEcho

Edith Windsor, LGBT aktivistkinja koja je doprinijela historijskoj odluci američkog Vrhovnog suda o LGBT pravima, umrla je 12. septembra u 89. godini u New Yorku.

Judith Kasen Windsor, sa kojom se Edith ‘Edie’ Windsor vjenčala 2016, potvrdila je da je poznata LGBT aktivistkinja umrla jučer, ne navodeći detalje.

Edie Windsor je tužila američku vladu, tvrdeći da je neustavno da ne polaže pravo na oslobođenje od poreza na imovinu koju joj je ostavila dugogodišnja partnerka Thea Clara Spyer nakon svoje smrti, samo zbog toga što je bila u istopolnoj vezi ili braku.

Uz podršku administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, Edie je svoj slučaj iznijela pred sudom 2010, poslije smrti Thee Clare Spyer, sa kojom se vjenčala u Kanadi.

Vrhovni sud SAD-a je 2013. Edie Windsor dao za pravo i ta sudska odluka postala je osnova daljih presuda u korist istospolnih parova.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!