Pride 2014 u Zagrebu zakazan za 14. juni

29. 05. 2014

XIII. Povorka ponosa - VIZUAL - Na pravoj strani povijestiU Zagrebu će se trinaesti put zaredom održati društvena i politička manifestacija XIII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelj Zagreb Pride 2014., pod sloganom “Na pravoj strani povijesti.

XIII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji počet će okupljanjem 14. juna u 14 h na Trgu žrtava fašizma te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac.

Tema ovogodišnje Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2014. jest solidarnost u borbi za jednakopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Republici Hrvatskoj.

Svi građani i građanke Hrvatske su pozvani da dignu glas i podrže LGBTIQ osobe, njihove obitelji i životna partnerstva diljem Hrvatske koji zajedno sa njima žive društvenu nepravdu i socijalnu bijedu.

Ove će godine Organizacijski odbor Povorke ponosa svakog ponedjeljka, kao i u Tjednu ponosa, koji prethodi Povorci (9. -13. juni) svakodnevno prikupljati potrebnu pomoć za stradale u poplavama koje su pogodile Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Protekle dvije godine Zagreb Pride od građana i građanki tražio je finansijsku pomoć za neometano održavanje Povorke ponosa, a u skladu s našim vrijednostima, ove godine potrebitijima vide sve stradale od poplava te apeliraju na sugrađane i sugrađanke koje su velikodušno izrazili podršku donacijama u protekele dvije godine ili su to imali namjeru učiniti ove godine, da tu podršku usmjere onima kojima je u ovom trenutku važnija.

Svi/e koji/e će pohoditi programe uoči Povorke ponosa pozvani/e su da doniraju najpotrebnije stvari ili finansijsku podršku Crvenom križu.

Pogledajte promotivni spot ovogodišnje Povorke ponosa!

Facebook event možete pogledati ovdje.

U nastavku u potpunosti prenosimo Proglas Zagreb Pridea, koji su, u znaku solidarnosti, za Organizacijski odbor Povorke ponosa 2014. potpisali: Zvonka Barbir, Ana Brakus, Marin Berović, Marina Bubalo, Petra Ceraj, Petra Gluščić Puljek, Lorena Herceg, Monika Herceg, Jordi D. Ilić, Lejla Jerković, Marijo Marjanović, Daniel Martinović, Luka Nimac, Ivan Odak, Matea Popov, Simona Skuzin, Kristina Štrok, Petra Tomašić, Svjetlana Vukić, Nikola Zdunić i Paula Zore.

PROGLAS XIII. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pridea: “Na pravoj strani povijesti”

Živimo u trenutku u kojem radikalna i klerikalna desnica želi unazaditi hrvatsko društvo i oduzeti svima nama teško stečena prava i slobode. Mi se s tim ne smijemo pomiriti, mi to ne smijemo samo promatrati, mi ne smijemo šutjeti – mi smo na pravoj strani povijesti.

Povijest svih dosadašnjih društava, povijest je borbi među onima koji nečije dostojanstvo zatiru i onih koji se bore za dostojanstvo potlačenih. Zato što se potlačenima prava i dostojanstvo ne darivaju, mi se za njih borimo. Naša je snaga solidarnost, naša je inspiracija povijest, naša hrabrost je budućnost.

Vještice, sufražetkinje, tekstilne radnice, antiratne aktivistkinje, drugarice i borkinje, jednom riječju – feministkinje – ostavile su nam u nasljeđe Osmi mart. Izborile su se za svoje dostojanstvo, za svoje pravo glasa, za pravo na rad, za izbor o rađanju i slobodu vlastitih tijela. Kako i ranije tako i danas, nastavlja se ženska borba za dostojanstvo radnica, za mir i sestrinjsku solidarnost, a protiv eksploatacije, šovinizma, rata, kolonijalizma i svih oblika nejednakosti. Solidarnost je ta koja nadilazi seksualnu orijentaciju, rasu, spol, rod i dob. Danas, nakon više od stotinu godina ženske borbe, prava i slobode koje nam je ta borba ostvarila opet se dovode u pitanje. Mi – lezbe, pederi, biseksualne, trans*, interseksualne i kvir osobe znamo da je ta borba bila na pravoj strani povijesti i zato danas zajedno stojimo u obrani naših prava.

Radnice, radnici, proleterke i proleteri, sindikalisti i sindikalistkinje i svi drugi borci i borkinje za dostojanstvo i prava radništva ostaviše nam u nasljeđe Prvi maj. To je borba za radničko dostojanstvo, minimalnu plaću, mirovine i penzije, radničko organiziranje, pravo na štrajk, osmosatno radno vrijeme i godišnji odmor. Danas, nakon više od stotinu godina borbe za radnička prava živimo socijalnu bijedu i nezaposlenost. I mi na Povorci ponosa također tražimo život dostojan čovjeka – od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama. Zahtijevamo dostojanstven život za svakog radnika i svaku radnicu, zahtijevamo javno financirano obrazovanje za svakog studenta i studenticu, zahtijevamo osmosatno radno vrijeme, rodnu ravnopravnost pri zapošljavanju, svijet bez korupcije, bez nepotizma, bez dominacije i eksploatacije.

Studentice i studenti, buduće znanstvenice i znanstvenici, kako prije 45 godina, tako i danas pomiču granice, šire prostore borbe i propitkuju sve norme. Danas kada se znanstvene istine i dostignuća predstavljaju kao laž, mit ili propaganda, a Hrvatsku hodočaste šarlatanke i lobisti klerikalne agende iznova zajedno moramo braniti pravo na slobodu od dogme. Mi zajedno stojimo na pravoj strani povijesti i kaţemo: nikada više na trgovima neće gorjeti knjige, vještice i znanstvenici.

Mi lezbijke, gejevi, biseksualne,trans*, interseksualne i kvir osobe, u Povorci ponosa ne marširamo samo za svoja prava, mi to uvijek činimo za prava svih potlačenih.

Biti na pravoj strani povijesti znači preuzimati odgovornost ne samo za sebe, već prihvaćati odgovornost za živote budućih generacija, za budućnost naše djece. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno.

Pokažimo da nećemo samo šutke stajati postrance, budimo solidarni i solidarne jer nas zajedno ništa ne može zaustaviti.

Budi na pravoj strani povijesti i marširaj na XIII. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!