Program obilježavanja IDAHOT-a 2018 u BiH

09. 05. 2018

Piše: Redakcija
Izvor: SOC

Sarajevski otvoreni centar objavio je ujedinjeni program obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije za cijelu BiH, koji se obilježava 17. maja. I ove godine mnoge organizacije će obilježiti ovaj važan dan. Saopštenje i program prenosimo u cjelosti.

***

Od 2005. godine, 17. maj se obilježava kao međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Ovaj dan se obilježava u više od 130 zemalja u svijetu, a službeno su ga priznale mnoge zemlje, kao i Evropski parlament. Dana 17. maja 1990. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je skinula homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je podsjetnik na važnost LGBTI ljudskih prava diljem svijeta. Taj dan je također povod održavanja mnogih različitih akcija koje ukazuju na diskriminaciju i nasilje s kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.

LGBTI osobe čine oko 10% stanovništva svake zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, LGBTI građani/ke najčešće ostaju potpuno nevidljivi/e u društvu zbog nasilja, straha, isključenosti i diskriminacije koju trpe.

U protekle tri godine, Bosna i Hercegovina i njeni entiteti počeli su da rade na suzbijanju homofobije i transfobije, ali u pitanju su tek osnovne mjere kojima bi se unaprijedio položaj LGBTI osoba. Nažalost, većina ovih mjera još uvijek je skoncentrisana isključivo na borbu protiv nasilja i diskriminacije, te se nije radilo na zakonodavnim rješenjima i programima kojima bi se obezbijedila de facto ravnopravnost LGBTI bh. građana/ki sa njihovim cisrodnim i heteroseksualnim sugrađanima/kama.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOT-a se oslanja na važnost i potrebu pružanja podrške lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama od strane institucija, te naših saveznika/ca, podržavatelja/ica, prijatelja/ica. Važnost podrške i važnost zajedničke borbe je krucijalna za ravnopravnost i bolji status svih nas. Potrebno je jačati savezništva kako bismo se zajedno borili protiv sveprisutnijeg nasilja. Zajedno možemo doprinijeti više.

Podržimo jedni druge! Ujedinimo se u zajedničkim naporima i borbi za bolji status svih građana/ki u ovom društvu.

Ujedinimo se u borbi za prava LGBTI osoba!

Program možete pogledati ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!