Prva javna akcija trans* i rodno varijantne zajednice u Crnoj Gori “Prođimo ispod duge zajedno”

30. 03. 2016

trans-akcija-2015-03Izvor i foto: Queer Montenegro

Neformalna trans grupa “Transovci” koja djeluje u okviru LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro izvela je prije nekoliko dana uličnu akciju pod nazivom “Prođimo ispod duge zajedno”, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti trans* osoba (inače se obilježava svakog 31. marta). Naziv akcije potiče od legende po kojoj kada dječak prođe ispod duge postaje djevojčica, i obrnuto, kada djevojčica prođe ispod duge postaje dječak. Simbolika ove priče je uzeta kako bi se ukazalo na potrebu za solidarnošću svih građana i građanki Crne Gore sa trans* zajednicom, kroz uzajamno razumijevanje i podršku.

“Akcija ‘Prođimo ispod duge zajedno’ prva je javna akcija trans* i rodno varijantne zajednice u Crnoj Gori, i naš snažan glas da smo prisutni u društvu i vidljivi, ne samo kao mete nasilja i diskriminacije, već i kao pokret koji jača i bori se za svoja prava! ​Ovom akcijom želimo da pokažemo društvu da smo tu, da nas ima različitih, i da je u redu biti različit, da je u redu izaći iz kutija rodnih uloga i osloboditi se okova društva. Želimo da ukažemo društvu na potrebu za edukacijom i informisanjem, kako bi svi bili jednaki dio zajednice u Crnoj Gori”, saopćila je grupa.

“Tokom ove akcije, mi, trans* i rodno varijante osobe, smo zajedno sa ostalim osobama iz LGBT zajednice lijepili/e plakate i stikere sa raznim edukativnim, kreativnim, ali i šaljivim porukama u raznim dijelovima Podgorice.”

Cilj sprovedene akcije je podizanje vidljivosti trans* i rodno varijantnih osoba u Crnoj Gori, podizanje svijesti o postojanju trans* i rodno varijante zajednice i ukazivanje na probleme sa kojima se ove osobe suočavaju u društvu.

“U patrijarhalnom i heteronormativnom crnogorskom društvu, rodni identitet je posmatran isključivo kroz binarni koncept podjele na ‘muško’ i ‘žensko’, što sa sobom povlači brojne stereotipe i rodne norme. Često svako prevazilaženje ovih rodnih normi i izlaženje iz rodnih kutija za trans* i rodno varijantne osobe znači osudu, diskriminaciju, odbacivanje, a u mnogo slučajeva i nasilje, bilo verbalno, bilo fizičko. Mi, trans* i rodno varijantne osobe u Crnoj Gori, suočavamo se sa mnogim problemima u svakodnevnom životu, počevši od problema u porodici, društvu, institucijama, školama, radnim mjestima – ukratko u svim aspektima naših života, te je malo mjesta na kojima osjećamo sigurnost i slobodu da budemo to što jesmo i da izrazimo sebe u potpunosti.

U prošlosti, često se nije čuo glas trans* osoba, upravo zbog straha od diskriminacije, odbacivanja i nasilja zbog naše različitosti.​ Čak i u LGBT zajednici, T je uvjek bilo tiho, nevidljivo i zanemareno, zbog nepostojanja trans* zajednice i trans* i rodno varijantnih osoba koje će uzeti svoje živote u svoje ruke i učiniti nešto po pitanju svojih prava.​”

“Transovci” su neformalna grupa organizacije Queer Montenegro koja je nastala kroz grupe samopodrške realizovane kroz program za zaštitu i promociju ljudskih prava trans* osoba, i okuplja trans* i rodno varijantne osobe Crne Gore. Grupe samopodrške se održavaju svake druge sedmice, a osim njih postoje regularna druženja trans* i rodno varijantnih osoba na kojima se druže, razmjenjuju iskustva i priče. Trans* grupa Queer Montenegra također učestvuje i u okupljanju trans* i rodno varijantnih osoba regiona, kroz doprinos djelovanju regionalne organizacije Trans Mreža Balkan.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!