Prva trans* nogometna igračica progovorila o nedostatku razumijevanja od strane FIFA-e

01. 08. 2014

timthumbPrva trans* nogometna igračica priznata od strane FIFA-e progovorila je o nedostatku razumijevanja i pomoći u samom vrhu FIFA-e, javlja Pinknews.

Jaiyah Saelua je rekla: “Naučila sam da FIFA baš i nema standarde za trans* osobe. Smatram kako to nije nimalo pravedno prema nama. Meni su omogućili da igram, ali što je s onim trans* osobama iz zemalja koje baš i nisu otvorene po tom pitanju? Trans* osobama se mora omogućiti da igraju ovaj prekrasni sport. Nogomet je broj jedan u svijetu sporta i mislim da bi trebao biti dostupan svima bez obzira na njihovu rasu, boju kože, spol, seksualnost ili mjesto odakle dolaze.”

Saelua je ‘fa’afafina’, što znači ‘put žene’ ili ‘ženstveno’ u Samoi i što se čak slavi kao dio otočne kulture. Kada su je pitali o prihvaćanju trans* osoba u sportu, rekla je: “U Američkoj Samoi ljudi su jako otvoreni prema ‘fa’fafafinama’ i to je razlog zašto smijem igrati. Nije to slučaj samo u nogometu, već u svakom sportu. Ovdje ‘fa’afafine’ igraju za nacionalni odbojkaški tim, rugby tim i u svakakvim drugim sportovima.”

Izvor: Queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!