Prva zemlja koja je prvo dozvolila, a zatim zabranila istospolne brakove

16. 12. 2017

Izvor: GayEcho

Nakon što su prije sedam mjeseci na Bermudima legalizovani istospolni brakovi, vlada je usvojila Zakon kojim se isti zabranjuju, a dozvoljava samo takozvano domaćinsko partnerstvo.

Senatori prekomorske britanske teritorije usvojili su Akt o domaćinskom partnerstvu sa osam naprema tri glasa, dok ga je parlament usvojio u petak. Da bi akt postao Zakon morat će da ga potpiše guverner.

Odlukom Vrhovnog suda, u maju ove godine su istospolni brakovi legalizovani uprkos opoziciji na konzervativnom ostrvu. Vladajuća laburistička partija preuzela je pitanje nakon što je na izborima u julu osvojila vlast, piše britanski “Guardian”.

Bermudi su tako postali prva zemlja koja je zabranila istospolne brakove, nakon što ih je prethodno usvojila. Protivnici novog Zakona rekli su da će ukidanje prava na istospolne bračne zajednice biti potez bez presedana, kao i da bi globalna reakcija mogla da se odrazi i negativno utiče na industriju turizma.

Oponenti tvrde da je odluka diskriminišuća, jer će istospolni parovi imati samo opciju domaćinskog partnerstva dok će tradicionalni parovi moći da biraju između braka i partnerstva.

Ovaj Zakon u svojoj najjednostavnijoj formi ukida prava ljudskih bića – rekao je pred glasanje opozicioni senator Nandi Outerbridž.

Senatorka vladajuće stranke Kristal Cezar branila je Zakon rekavši da će kodifikovati prava domaćinskog partnerstva, što Vrhovni sud nije uradio u svojoj presudi, dok će priznati realnost javnog mnijenja na ostrvu.

– Društvo u velikoj mjeri ne podržava istospolne brakove niti je spremno da ih prihvati u ovom trenutku – rekla je.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!