RadiYo Active: Siguran prostor za LGBTIQ+ zajednicu u Zenici

27. 10. 2022

Sve je to počelo nekad krajem 2019. godine; RadiYo Active je pristao da objavi neke moje priče, i ponuđena mi je dobrodošlica u ekipu, kako bih nastavio pisati i raditi u sferi aktivizma. Do tada sam, što se aktivizma tiče, imao jednu instagram objavu podrške prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa. Dakle, pružen mi je prostor za moj glas, moje mišljenje, moje stavove. Taj prostor nije pružen samo meni, nego svakom članu/ici, ali najlakše je stvari predstaviti na ličnom primjeru.

PIŠE: Kemal Alijagić

FOTO: RadiYo Active Zenica

Trenutnu ekipu radija, koji je potpuno nezavisan, neprofitan i apsolutno apolitičan, čini dvadesetak mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata iz Zenice. Oni svojim volonterskim radom direktno doprinose poboljšanju svoje lokalne zajednice, ali i programu samog radija, uređuju i vode autorske emisije, pišu novinarske članke, esejske i umjetničke tekstove, te se bave audio i video produkcijom. To je priča koja traje već deset godina, a dio je veće priče koja traje trideset. O tome kako je ovaj radio siguran i progresivan prostor istinski posvećen položaju mladih osoba u Zenici, razgovarali smo sa trenutnom urednicom radija, Enom Čaušević, kao i sa Enom Šehić, voditeljicom i urednicom emisije koja je posvećena isključivo temama koje se tiču LGBTIQ+ zajednice, a nosi naziv „LGBiTI.“

„Radio Active je uvijek bio mjesto za mlade s tim ciljem je i osnovan.“ Kaže urednica Ena Čaušević. „Uređivačka politika je osmišljena da mladi sami učestvuju u procesu stvaranja radio programa, što znači da sami biraju teme kojima se žele baviti kao i sagovornike čije priče žele predstaviti publici. Ta politika im daje i slobodu govora, tako da kroz različit tipove sadržaja mogu iskazati svoja mišljenja, i mišljenja svojih vršnjaka, koliko god ona bila različita od drugih. Naravno, uređivačka politika uvijek podrazumijeva i novinarsku etiku. U svemu tome priče o LGBTIQ+ zajednici su našle svoje mjesto u našim sadržajima. Često nailazimo na pogrešno interpretiranu ili na osuđivački način prezentiranu tematiku LGBTIQ+ zajednice, stoga smatramo da je potrebno mnogo više objektivnog medijskog prostora za priče iz ove skupine. Mnogo je predrasuda u našem društvu, ali dio naše uređivačke politike i jeste razbijanje predrasuda, zato se trudimo da ih razgovorom u eteru razbijemo što češće“ kazala je Ena na naše pitanje o odnosu uredništva i autora emisija.

Sam radio postoji kao platforma na kojoj mladi imaju mogućnost stvaranja sadržaja za svoje vršnjake/inje, sugrađane/ke i lokalnu zajednicu. Bitno je napomenuti kako radio Active čini samo jednu od aktivnosti u sklopu organizacije „Naša djeca“ koja postoji još od 1992. godine, i bavi se brigom i opštim pravima djece. U sklopu ove organizacije postoji još nekoliko aktivnosti, kao što je Dječiji parlament koji okuplja najmlađe članove i Operacija Korekcija – aktivnost koja se bavi zdravim životnim stilovima posvećena primarno srednjoškolcima/kama.

Pitali smo urednicu i kakva je reakcija slušatelja/ica na dio programa koji se bavi LGBTIQ+ tematikom, i dobili smo sljedeći odgovor: „Do sada su reakcije i komentari bili pozitivni kada je u pitanju generalno naš medijski prostor za mlade. Nažalost, teme iz LGBTIQ+ zajednice sa sobom često nose i negativne komentare od strane društva, jer živimo u društvu gdje je to tabu tema ili je tema koja se ne podržava. Naše društvo često nije spremno ni razgovarati na tu temu.“

Napomenula je i kako smatra da većina stalnih slušatelja uglavnom podržava iznesene stavove, te je naglasila kako je izrazito važno doći do nove publike te im ukazati na diskriminaciju i podići svijest o potrebi za jednakim pravima.

Nekoliko članova organizacije, koji su također i članovi zajednice, pristali su dati vlastiti komentar o radu organizacije.

„Daleko najkvalitetnija osobina udruženja Naša Djeca, samim tim i radija Active, je prilika da mladi rade na svojim idejama, te da imaju omogućena sredstva da ih i ostvare. Neopisivo sam ponosna svaki put kada se spomene da je radio Active prvi community radio u BiH, od mladih za mlade. I upravo je to smisao zajednice, sigurno mjesto za mlade da dođu do izražaja u okolini u kojoj to često nisu u mogućnosti. Sadržaj je kompletno fokusiran na potrebe mladih, ali može poslužiti svim generacijama, jer se vodimo prvobitno edukacijom, informisanjem o aktualnim temama i širenju pozitivne priče o svakom aspektu društva, temama koje su u drugim medijima stavljene niže na ljestvici ili čak potpuno ignorisane.“ – kaže nam jedna od sagovornica.

Prijeko potreban medijski prostor za LGBTIQ zajednicu

Autorica emisije „LGBiTI“, Ena Šehić, kaže kako je cilj emisije da poveže sugrađane/ke sa samom zajednicom kroz sadržaj informativnog oblika, kroz intervjue i razgovore sa članovima i članicama zajednice.

„Mislim da je najbolja metoda učenja u samoj integraciji u gradivo, pa imajući to na umu voljela bih da se svi osjećaju slobodno i ugodno da porazgovaraju sa članom zajednice i uvide da je to zapravo njihov/a komšija/nica, brat, sestra, radni/a kolega/ica. Queer osobe nisu nikakav fenomen ili novitet, i smatram da je više vrijeme da se počnemo učiti jedni od drugih kroz zdrav i otvoren dijalog“ dodala je.

Neki od dosadašnjih gostiju su bili izvšna diretorica Tuzlanskog Otvorenog Centra – Dina Bajrektarević, sa kojom je Ena razgovarala o Povorci ponosa; aktivisti koji su osvojili nagrade koje je dodjeljivala organizacija „Da se zna“ i brojne druge osobe koje se na bilo koji način bave tematikom LGBTIQ+ zajednice.

Jedan od ciljeva emisije je svakako i pružanje prijeko potrebnog medijskog prostora LGBTQ+ zajednici, te da se svim queer osobama, bez obzira na njihov identitet, pruži jednaka prilika. Ena kaže kako najveću inspiraciju pronalazi u feedback-u.

„Kada god dobijem povratnu informaciju nekoga iz zajednice ili nekoga ko se samo želi informisati više o zajednici; da su slušali emisiju, to mi daje ogroman vjetar u leđa. Ipak to i jeste razlog zašto sam počela sa emisijom prvobitno. Između ostalog, direktan komentar, kompliment ili kritika su uvijek poželjni da bi se i poboljšala sama emisija i kako bih znala da li zapravo zapravo radim sve kako treba. Mnogo mi znači kada mi prilaze osobe ili mi se jave osobe iz zajednice da kažu kako im se dopala emisija ili čak i da doprinesu sa idejama za buduće emisije. Ali nešto je drugačije u tom osjećaju kada vas neko predstavi kao osobu koja trenutno vodi jedinu LGBTQ+ emisiju u državi“. Jednostavno rečeno, od zajednice za zajednicu.

Razgovarali smo i o ciljevima i planovima za budućnost. Ena planira emisiju proširiti i na druge platforme. Planira emisiju pretvoriti u podcast ili YouTube serijal. U daljoj budućnosti, kaže, voljela bi stvoriti publikaciju u vidu određenog priručnika, i dodaje kako volje itekako ima, ali da su resursi totalno druga priča.

Da volje ima, dokazuje cijela priča ove organizacije, koja je osim prostora gdje se mladi aktivisti slobodno mogu izraziti, definitivno i siguran prostor za zajednicu, prostor u kojem prije svega mogu očekivati razmijevanje i podršku, kroz brojne aktivnosti koje organizacija pruža.

Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!