Referendum o braku u Rumuniji propao zbog preslabog odaziva

08. 10. 2018

Izvor: Crol.hr

Dugo najavljivani referendum o ustavnoj definiciji braka koji se u Rumuniji održao u subotu i nedjelju njegovim je organizatorima donio gorak poraz. Iako su im ankete još prije dva dana najavljivale pobjedu, Rumuni su im bojkotom poručili da neće odlučivati o ljudskim pravima svojih sugrađana.

Naime, od 30% birača koji su trebali izići na referendum i odgovoriti na pitanje jesu li za to da se brak ustavom definira kao zajednica muškarca i žene, na biračkim se mjestima u dva dana pojavilo njih 20,4%. Takav je rezultat bio hladan tuš za inicijatore referenduma kojima su još u petak ankete išle u prilog, najavljujući im 90-postotnu podršku i izlaznost od 34%.

Trenutačna definicija braka u rumunskom ustavu govori o zajednici dvaju supružnika što je smetalo konzervativnoj Koaliciji za obitelj koja je, uz snažnu potporu Pravoslavne crkve, organizirala peticiju koju je potpisalo tri miliona ljudi. No, ta se definicija očito neće promijeniti u skorije vrijeme.

Ipak, gubitnici su zaključili da “trebaju biti sretni jer kršćanski glas postoji”. Također su u nedjelju izdali priopćenje za javnost u kojem su za ovako nisku izlaznost optužili medije, vladu i lokalne vlasti za “masovno širenje dezinformacija”, a bojkot protivnika referenduma, kazali su, bio je “primarno usmjeren protiv rumunskih kršćana”.

Inače, dosadašnji rumunski referendumi nisu uspijevali jer je propisani prag bio 50% da bi se rezultati smatrali valjanima. To je pravilo promijenjeno 2014. godine kad je prag smanjen na 30%, ali rumunskim “obiteljašima” ni to nije pomoglo. Prvog dana referenduma je, tako, odaziv bio svega 5,72%.

Zanimljivo je da je većina rumunskih parlamentarnih stranaka bila na strani referenduma, uključujući i vladajuće socijaldemokrate. Stranka Uniunea Slavaţi România, jedina veća stranka koja mu se protivila, zatražila je da vlada trenutno podnese skupnu ostavku “jer je potrošila 40 miliona eura javnog novca na fantaziju”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!