Rekordan broj LGB sudionika Olimpijskih igara u Riju

05. 08. 2016

olimpijskelgbIzvor: Crol.hr
Foto: Outsports/Pinterest

Na ovogodišnjim XXXI. Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koje se svečano otvaraju u danas, petak, 5. augusta, sudjelovat će 43 javno poznatih LGB sportaša i sportašica što je do sada najveći broj u povijesti igara.

Velika Britanija je delegacija s najviše gej sportaša i sportašica, a među njima je i prvi vjenčani istospolni par koji sudjeluje na Olimpijskim igrama, Kate Walsh i Helen Richardson-Walsh, koje igraju hokej na travi. Među sudionicima je najviše autanih ženskih sportašica, njih 30.

Kada bi postojao LGB tim, on bi po veličini bio 61. od njih ukupno 207 na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, veći od timova zemalja poput Estonije, Mongolije i Portorika u kojima je po 42 sudionika, piše Outsports.

U prošlosti su autani sportaši i sportašice bili izuzetno uspješni po broju osvojenih medalja, primjerice na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. njih više od 40 posto ostvarilo je taj uspjeh.

Iako je ovo do sada najveći zabilježeni broj autanih gej sudionika na nekim Olimpijskim igrama oni čine tek 0,4 posto od ukupnog broja natjecatelja, pa se pretpostavlja kako je to samo desetina od brojke koju bismo dobili kad bi se svi LGBTI sudionici OI u Riju javno deklarirali.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!