Rezime – tri dana Merlinke u Sarajevu

03. 02. 2014

MMeđunarodni festivala queer filma Merlinka u Sarajevu policiji je bio najavljen 20 dana prije otvaranja. Imali smo sastanak sa njima, dobili su sve informacije o festivalu, znali su rizike, mi smo dobili uputstva sta mi treba da uradimo. Ohrabreni ovim dogovorima pozivali smo ljude da dođu da gledaju queer filmove i na diskusiju o transeksualnosti i obećavali im da će biti sigurni u prostoru art kina Kriterion. Otvaranje je bilo veselo i opušteno. Uz mnogobrojne prijateljice, prijatelje i nekoliko policajaca uživali smo u druženju i filmu 3 sata.

U subotu ujutru smo vidjeli direktne on-line (facebook) prijetnje i pozive da se napadnu učesnici i učesnice festivala u 15h. Zvali smo policiju više puta i obavijestili ih o našim strahovanjima. Naš program je počeo oko 15:15 diskusijom o transeksualnosti sa gostima i gošćama iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na pozornici je bio 6 osoba, a u publici još između 25 i 30 ljudi. Niko iz policije se još nije bio pojavio. Pet minuta poslije početka razgovora (15:20) čula se tutnjava, buka, urlikanje, psovanje i u kino salu je uletjelo 12 maskiranih osoba (kasnije smo saznali da su još dvojica bila, ali su ostali ispred Kriteriona) rušeći i razbijajući sve pred sobom. Fizički su napali dvije osobe i nanijeli su im povrede po licu, a još dvije osobe su pretrpjele fizičko nasilje. Svi ostali koji su se našli tamo doživjeli su šok. Napad je trajao manje od 5 minuta. Otišli su furiozno kako su i došli. Policija je došla u 15:25. Ozlijeđene osobe su odvezene u bolnicu, pa u policiju da daju izjave. Ostatak programa je za taj dan otkazan, ali je najavljeno da se sa Merlinkom nastavlja u nedjelju u 16h.

Art kino Kriterion je, kroz završetak festivala u nedjelju, bio mjesto građanskog i ljudskog otpora fašističkoj ideologiji, strahu i bezvlašću. Više od 200 ljudi je došlo na zatvaranje festivala, više od 20 policajaca je bilo ispred i oko Kriteriona čitav dan. Pored priče o solidarnosti, podršci, (ne)toleranciji i otporu, nama je važno i da politički i pravni sistem označi i kazni maskirane osobe koje su upale na festival, rušile i tukle sve pred sobom. Važno nam je da se otkrije ko je kriv što policija nije bila u Kriterionu u subotu u 14.30 kako je bilo dogovoreno i zašto su došli kad je bilo već kasno da se nasilje spriječi. Važno nam je da politički i društveno relevantne osobe, na nivou države, entiteta, kantona, zauzmu stav o ovom događaju, ne vodeći se svojim ličnim razmišljanjima o homoseksualnosti i svemu ostalom što se veže za nju, već imajući na umu zakonski okvir zemlje u kojoj žive a čiji zakoni štite ljude i na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U suprotnom, dok je bezimeno, nasilje nad LGBT osobama će se dešavati iznova i iznova, kao što se intenzivno dešava posljednjih nekoliko mjeseci.

Piše: Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!