Rumunija dala ‘zeleno svjetlo’ za ustavni referendum kojim će diskriminirati istospolne parove

21. 07. 2016

rumunjska1Izvor i foto: Crol.hr

Ustavni sud Rumunije odobrio je prijedlog građanske inicijative za referendum kojem je cilj promjena ustavne definicije obitelji kako bi se onemogućilo svako buduće priznavanje istospolnih parova. Brak bi tako bio definiran ne više kao zajednica supružnika već isključivo kao zajednica između muškarca i žene.

Predlaže se promjena članka 48.1 koji trenutno glasi: “Obitelj je utemeljena na braku koji je svojevoljno sklopljen između supružnika, koji su potpuno ravnopravni, kao i na njihovim roditeljskim pravima i dužnostima da osiguraju odgoj, obrazovanje i poduku svoje djece”, a koji bi se trebao promijeniti na način da umjesto riječi “supružnici” piše “muškarac i žena”.

ILGA-Europe, koja je s brojnim drugim udrugama civilnog društva tražila odbacivanje inicijative kao protuzakonite, razočarana je odlukom kojom će se diskriminirati istospolne obitelji.

“Vijest koju smo primili je uznemirujuća. U praktičnom smislu, promjena tih par riječi u ustavnom članku imat će duboke posljedice za istospolne parove i njihovu djecu u Rumuniji. Ponosni smo na trud koji su naše udruge članice, uključujući Accept, uložile u kampanju prije ove odluke i nastavit ćemo im pružati podršku”, rekla je izvršna direktorica organizacije, Evelyne Paradis.

Ona također izražava zabrinutost kako bi usvajanjem ovog amandmana Rumunija prekršila obavezu za poštivanjem, zaštitom i ostvarenjem ljudskih prava, uključujući pravo na zaštitu od diskriminacije, pravo na jednakost pred zakonom i jednaku pravnu zaštitu, te pravo na privatni i obiteljski život.

Predloženi ustavni amandman mora još biti prihvaćen tročetvrtinskom većinom u parlamentu prije održavanja referenduma.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!