TransParent: nemoć i frustracije mijenjamo snagom, hrabrošću i entuzijazmom

20. 07. 2016

transparent_logoIzvor: Crol.hr
Foto: TransParent Facebook

Transrodna djeca su još uvijek vrlo “nevidljiva” u hrvatskom društvu. Brojni roditelji osjećaju se nemoćnima da pomognu svojoj djeci u toj borbi “protiv vjetrenjača” i stoga su u udruzi TransParent odlučili biti “ponosni i jači od onih koji sustavno negiraju i krše temeljna ljudska prava skrivajući se između rupa u zakonima i svjetonazora kojima opravdavaju svoje postupke”, poručuje predsjednica udruge, Sanja Stanojević, u razgovoru za crol.hr.

Udruga TransParent osnovana je u januaru 2016. u cilju promicanja i zaštite prava i dostojanstva LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, promicanja i zaštite ljudskih prava, zaštite prava na zaštitu privatnosti, zaštite prava djece i zaštite prava mladih. S predsjednicom udruge, Sanjom Stanojević, razgovarali smo o ciljevima udruge, do sada poduzetim akcijama i budućim planovima.

“S obzirom na postojanje velikih problema vezanih za transrodne osobe u Hrvatskoj, nepravde i stalne prepreke s kojima se susreću pokušavajući živjeti sukladno vlastitim rodnim identitetima, utjecaj i snagu roditelja i obitelji u takvoj situaciji prepoznali smo kao osnovnu i polaznu točku za uspješnu borbu i afirmaciju transrodnih osoba u društvu.

Trans* djeca suočena s brojnim društvenim i pravnim problemima

Želja nam je okupiti i osnažiti što više roditelja i obitelji i potaknuti ih da djeluju zajedno. U rad udruge nisu uključeni samo roditelji već i same transrodne osobe, članovi obitelji, prijatelji koji poznaju tematiku i žele pomoći.

Aktivnih članova ima oko dvadesetak s tim da imamo ljude koji se uključuju prema našim pozivima i vlastitim potrebama, odnosno kada njima treba pomoć ili smatraju da oni mogu nečim pridonijeti. Također udruga TransParent djeluje regionalno i već imamo kontakte i dogovore te organiziramo susrete i okupljanja roditelja iz cijele regije”, otkriva Stanojević.

Kaže kako se i oni i njihova djeca susreću s brojnim pravnim i društvenim problemima. Među ostalim, problem je neizdavanje mišljenja o promjeni spola/roda od strane Nacionalnog zdravstvenog vijeća u propisanom roku, kao i nepridržavanje Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije o promjeni spola od strane tog istog tijela.

Tu su i stalni problemi s neučinkovitom i neinformiranom državnom administracijom, manjak zdravstvenih stručnjaka potrebnih transrodnim osobama (od liječnika opće prakse, endokrinologa, psihijatara, psihologa, kirurga).

transp_ilga

Obitelji se prešutno razilaze, nemoćne da pomognu djetetu na ispravan način

Ističe i društvenu nevidljivost transrodnih osoba, o kojima se u društvu uglavnom ne govori ili se govori vrlo rijetko i to više u smislu nekih senzacijskih priča. Zbog nepostojanja edukacije među mladima o transrodnosti suočeni su s verbalnim i fizičkim nasiljem koje nastaje upravo zbog neznanja i neinformiranosti. Trans* djeca su također suočena sa svakodnevnim problemima u školi u vezi svlačionica, nastave tjelesnog odgoja i odlazaka u školski toalet.

“Svi ovi problemi naravno pogađaju i nas kao roditelje, osobito u situacijama kada se borite ‘protiv vjetrenjača’ i osjećate se nemoćni da pomognete djetetu na ispravan način. To je užasno velika frustracija i mnoge obitelji ‘pucaju’ radi toga ili se prešutno razilaze, svatko utopljen u svojoj boli, s osjećajem krivnje, grižnje savjesti, bijesa, očaja i nemoći.

To je ono što želimo spriječiti i takve osjećaje zamijeniti hrabrošću, snagom, entuzijazmom i vjerom da možemo stati uz svoju djecu i svoje obitelji, biti ponosni i jači od onih koji sustavno negiraju i krše temeljna ljudska prava skrivajući se između rupa u zakonima i svjetonazora kojima opravdavaju svoje postupke”, ističe Stanojević.

TransParent organizira i redovite sastanke roditelja i djece dva puta mjesečno gdje se iznose pojedinačni i općeniti problemi i dogovaraju nadolazeće aktivnosti. Tu su i sastanci grupe za podršku koje vode jedini stručnjaci za pitanja trans osoba, klinička psihologinja, prof. Iva Žegura i psihijatar, dr. Goran Arbanas.

Osnaživanje pokreta kroz međunarodnu suradnju

Do sada su održani i brojni sastanci u različitim ambasadama u RH zbog ukazivanja na probleme i traženja podrške, kao i s ministarstvima i tijelima koja su uključena u procese priznavanja rodnog identiteta, zdravstvene skrbi i drugog, zbog poticanja međuresorne suradnje. Ističu i dobru suradnju koju imaju s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Višnjom Ljubičić, za koju kažu kako vrlo aktivno sudjeluje i pomaže u rješavanju različitih problema.

Također su još kao inicijativa krajem prošle godine održali okrugli stol “Šutnjom administracije do višestruke diskriminacije!”, gdje je naglasak bio stavljen na dva dijela – pravno priznanje rodnog identiteta i standarde skrbi za zdravlje transrodnih osoba.

“U suradnji i uz pomoć organizacije ILGA-Europe osnovana je European Network of Parents of LGBTI, te smo ovog proljeća imali sastanak u Briselu i vjerujemo da će do kraja godine ta grupa postati formalna i ponosni smo što smo jedni od prvih članova, a svakako da će nam to dati i priliku da osnažimo naš pokret i dignemo ga na viši nivo”, otkriva predsjednica udruge TransParent.

U junu je održana tematska sjednica o statusu i pravima transrodnih osoba u Hrvatskoj saborskih odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te za ravnopravnost spolova, nakon koje je udruga TransParent donijela čitav niz prijedloga zaključaka.

Među ostalim, zatražili su da u radnim skupinama koje se osnivaju radi zaštite prava i izrade mjera za poboljšanje statusa transrodnih osoba trebaju biti zastupljene transrodne osobe i članovi obitelji koji se osobno nose sa svim problemima i jedini su u mogućnosti zorno prikazati pravu sliku stanja.

Također je predloženo da budu zastupljeni i u svim skupinama koje organiziraju i provode edukacije u nastojanju senzibiliziranja društva i poticanja antidiskriminacijskih politika jer je jedna od namjera i demistificiranje osoba i prenošenje vlastitih iskustava i odgovaranje na konkretna pitanja.

Istaknuli su kako je potrebno u što kraćem roku napraviti plan edukacija u svim resorima i potaknuti međuresornu suradnju, te iskoristiti sve resurse i stručnjake iz drugih država koji nude suradnju.

Boljom suradnjom s institucijama do bržeg rješenja konkretnih problema trans* osoba

Predložili su i osnivanje radne skupine koju će voditi vodeći stručnjaci u Hrvatskoj s potrebnom profesionalnom edukacijom u području brige o zdravlju transrodnih osoba, znanjem i praksom, dr. Goran Arbanas i prof. Iva Žegura , na kojoj bi se dogovorilo o potrebi osnivanja rodne klinike. Također su predložili da Nacionalno zdravstveno vijeće ne traži od klijenata, preko treće osobe, da svu dokumentaciju u originalu prikupe ponovno “jer je to dodatno produžavanje agonije, trošak i postupak koji zaista ljudima prouzročuje dodatne frustracije”, ističu iz udruge.

Predložili su i sastanak predstavnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s predstavnicima transrodnih osoba i obitelji, i predstavnicima Ministarstva zdravlja u vezi prijedloga o potrebnim tretmanima, lijekovima, liječničkim pregledima i pomagalima, te o mogućnostima pokrivanja troškova i pojašnjavanja procedura prema klijentima, pa tako i prema liječnicima opće i obiteljske prakse kod izdavanja uputnica i propisivanja lijekova.

Od Ministarstva uprave je zatraženo da pojasni procedure kod promjene imena i spola u dokumentima, te da se ispita postoji li mogućnost da se prema MUP-u ide direktno sa zahtjevom za izmjenu JMBG, te isto tako sa izmjenom podataka u HZZO-u i poreznoj upravi, jer kako kaže Stanojević “ljudi ovise o dobroj volji nekog službenika, službenici ne znaju što da rade, klijenti isto tako”.

Što se tiče položaja trans* osoba na radnom mjestu koje je, kako ističu, također često izvor višestruke diskriminacije, osobito ako je osoba u tranziciji, iz TransParenta predlažu da se edukacija i antidiskriminacijske politike uvedu u program sindikata i obavezu poslodavaca kako bi se izbjegla takva diskriminacija i vrlo nepovoljan položaj u kojem se trans* osobe a i njihove obitelji nađu.

Ne možemo si dopustiti luksuz da nas zaustavi trenutna politička situacija – idemo do kraja

Predložili su i da se u što skorije vrijeme u međuresornoj suradnji i uz uključivanje stručnjaka i udruga započne raditi na jedinstvenom Zakonu o rodnom identitetu, koji će omogućiti da se sve ove stavke ujedine na najbolji mogući način, temeljeno na poštivanju temeljnih ljudskih prava i zabrani diskriminacije.

“S obzirom na trenutno političko stanje u zemlji ne znamo što bi mogli očekivati u tom smislu ali zaista ne mislimo stati zbog toga jer život i vrijeme svima prolazi, a i svi mi radimo i imamo obaveze prema drugima bez obzira tko je na vlasti pa to očekujemo i od drugih.

Neki naši članovi su zapeli u procedurama i nakon sjednice te smo se obratili odborima za pomoć. Možemo reći da se Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obratio Ministarstvu zdravlja tražeći informacije i zaštitu prava osobe u pitanju. Mislim da vam to govori da samo treba biti uporan i ne treba se dati zaustaviti floskulama tipa užasne političke situacije i kako ‘nitko ništa ne radi’.

Na kraju, mi kao roditelji, prijatelji, transrodne osobe i članovi obitelji nemamo taj luksuz da si dopustimo da nas tako nešto zaustavi. Idemo do kraja – čvrsto i s vjerom u sebe”, završno poručuje predsjednica udruge TransParent, Sanja Stanojević.

Svi koji se žele uključiti u rad udruge TransParent mogu to učiniti putem njihove Facebook stranice, e-mailom na: transparentcroatia@gmail ili pozivom na mobilni telefon 091 501 39 59.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!