Rumunija sve bliže referendumu kojim bi Ustavom onemogućila bračnu jednakost

14. 09. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Radio România Internaţional

Višegodišnja saga oko referenduma o braku u Rumuniji po svoj se prilici bliži kraju, i to ne sretnom.

Naime, u utorak je gornji dom rumunskog parlamenta uvjerljivo podržao ustavnu promjenu definicije braka. Tačnije, 107 zastupnika glasalo je za tu promjenu, dok ih je svega 13 bilo protiv. Donji dom je to napravio prošlog maja, također ogromnom većinom.

Podsjetimo, inicijativu za promjenu definicije obitelji pokrenula je konzervativna Koalicija za obitelj uz snažnu potporu Pravoslavne crkve. Peticiju je potpisalo tri miliona ljudi od ukupno 20 miliona stanovnika Rumunije.

Zalažu se za definiciju u kojoj stoji da je “obitelj utemeljena na braku koji je svojevoljno sklopljen između muškarca i žene koji su potpuno ravnopravni, kao i na njihovim roditeljskim pravima i dužnostima da osiguraju odgoj, obrazovanje i poduku svoje djece”.

U sadašnjoj definiciji, umjesto muškarca i žene naveden je pojam “supružnici”, a Koaliciju brine kako bi se takva definicija u zakonu mogla interpretirati u korist istospolnih parova. Iako istospolni brakovi u Rumuniji nisu priznati, promjena definicije za posljedicu bi imala njihovu potpunu zabranu.

Vladajući kažu kako bi se referendum mogao održati već 7. oktobra, a tačan datum se očekuje u narednim danima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!