Sutra će u Beogradu biti održana parada ponosa

15. 09. 2018

Izvor i foto: GayEcho

Parada ponosa u Beogradu bit će održana sutra, u nedjelju 16. septembra, šetnjom od Slavije do Studentskog trga, a počet će oko 14.30 sati, najavili su organizatori na konferenciji za medije.

Povorka će se kretati od Slavije ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, do Studentskog trga.

Nakon toga će u Studentskom parku od 16 do 20 sati biti organizovan zabavni program koji je otvoren za javnost.

Jedan od organizatora parade, Goran Miletić, rekao je da će policija sutra imati finalnu bezbjednosnu procjenu, ali i da je situacija po pitanju bezbjednosti sada mnogo bolja nego prethodnih godina.

Kazao je da nisu slali pojedinačna pisma političarima i predstavnicima vlasti da učestvuju u paradi, već da su pozivani preko društvenih mreža i medija da se pridruže.

“Kao i prethodnih godina, očekujemo da dođe premijerka, gradonačelnik i drugi”, dodao je Miletić.

Kaže da će ulazi biti otvoreni od 12 sati, dok će program početi u 14 sati obraćanjem “kume” parade, novinarke Suzane Trninić.

Pozvao je predstavnike medija da uđu na ulaz Slavija. Ove godine je obezbijeđeno više ulaza: Slavija, iz Resavske ulice, ugao Makedonske i Kolarčeve, Prizrenske ulice, Zelenog venca i hotel Moskva.

Novina je što će, kada šetnja bude završena, program biti nastavljen u Studentskom parku, gdje će biti obezbijeđen poseban ulaz.

Također, novina je što će prajd info-centar raditi do proljeća, a ne samo mejsec dana, kao ranijih godina.

Ponovo će biti upućeni zahtjevi vladi, a Jovanka Todorović je rekla da imaju sedam zahtjeva: traži se odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istospolnim zajednicama, objektivno izveštavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi spriječio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Izmijenjeno šest udžbenika zbog ‘homofobičnog sadržaja’

Jedna od organizatorica Parade ponosa, Jovanka Todorović, rekla je da je zbog ‘homofobičnog sadržaja’ po pitanju seksualne orijentacije i rodne ravnopravnosti ispravljeno šest udžbenika za srednje škole.

Todorovićeva je na konferenciji za novinare rekla da je pozitivna stvar što je država najavila promjenu šest od ukupno osam spornih udžbenika za srednje škole, kao i da su u augustu dobili informaciju da je šest udžbenika ‘ispravljeno’.

Kako je rekla, organizacija Labris je uradila istraživanje još 2014. godine i analizirala 21 udžbenik.

“Pronađen je homofobičan sadržaj, gdje su vrlo ružno i netačno sa medicinskog i psihološkog aspekta navedene netačne informacije po pitanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. I od osam udžbenika je šest ispravljeno. To su informacije koje imamo od prošlog mjeseca, a šta će biti sa preostala dva udžbenika, nemamo informaciju. Mi insistiramo i na izmjeni preostala dva udžbenika”, rekla je Todorovićeva.

Aleksandar Savić iz organizacije Parade ponosa je rekao da je tokom ovogodišnje Nedelje ponosa bio mnogo veći odziv mladih nego prethodnih godina.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!