Ruska LGBT mreža progovorila o mučenju gej muškaraca u Čečeniji

07. 08. 2017

Prevela: Dženana Šaldić
Izvor: wonderzine.com
Foto: Vice.com

Ruska LGBT mreža je objavila izvještaj o progonu gej muškaraca na Sjevernom Kavkazu. Zajedno sa specijalnom dopisnicom Novaye Gazete, Elenom Milašinom, organizacija je prikupila svjedočanstva 33 Čečenca, koji su postali žrtve progonjenja. “Sva svjedočanstva potvrđuju primjenu elektrošokova (s ciljem da saznaju više imena, ali i u svrhu ‘ispravljanja homoseksualnosti’ žrtava), zabranu vode, hrane, sna, te teško premlaćivanje, nakon kojeg bi rijetko ko mogao da se održi na nogama. Zatočenike su konstantno vrijeđali, ponižavali, obraćali su im se isključivo ženskim imenima i grubo ih vukli”, navedeno je u izvještaju.

“Trpio sam koliko sam mogao, ali slomio sam se nakon što su mi pokazali video koji prikazuje mučenje koje namjeravaju sprovesti i nada mnom. Donijeli su željeznu cijev i bodljikavu žicu. Oni su snimili taj video. Uhvatili su jednog momka zbog sumnje da je povezan s terorizmom. Ugurali su tu cijev u njegov analni otvor, a u cijev žicu. Izvukli su cijev pa su onda počeli lagano izvlačiti bodljikavu žicu. Nakon toga što sam pogledao video i cijevi i žice koje su mi počeli prinositi, ja sam se predao i pristao sam na saradnju”, ispričao je jedan od sagovornika Ruske LGBT-mreže.

Čečenski Istražiteljski odbor ranije nije našao dokaze mučenja gej muškaraca u Čečeniji.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!