Ruska vlada zabranila trans* osobama posjedovanje vozačke dozvole

11. 01. 2015

lgbt russiaRusija je uvela nova pravila koja brane trans* osobama posjedovanje vozačke dozvole, javlja Pinknews.

Nove regulacije, uvedene od strane premijera Medvedeva, brane osobama sa “seksualnim poremećajima” da upravljaju vozilima. Vlada, naime, tvrdi da postoji više šansi da trans* osoba doživi prometnu nesreću.

Zabrana obuhvaća bilo koga tko je osuđen na “poremećaj identiteta spola” ili “poremećaj seksualne preferencije”, uključujući trans* osobe, osobe osuđene na egzibicionizam, sadomazohizam ili pedofiliju, a sumnja se da se time mogu ograničiti i gej muškarci.

Profesionalna unija vozača je podržala donošenje zabrane.

Alexander Kotov iz Unije je rekao: “Imamo previše nesreća na našim cestama te stoga vjerujem da su oštrije medicinske kontrole i uvjeti za polaznike tečaja u potpunosti opravdani.”

Međutim, kritičari zabrane tvrde kako je ovo još jedan način da Putinov režim udari na prava građana, posebice LGBTIQ zajednice.

Iz Udruženja ruskih odvjetnika za ljudska prava su tako osudili diskriminatorni zakon i rekli: “Ova regulacija demonstrira diskriminaciju prema određenim individuama i grupama građana, ali i restrikciju prava i sloboda građana u cijelosti.”

Jean Freedberg iz HRC-a je rekla: “Ova zabrana je samo još jedan primjer povećanja kampanje progona i diskriminacije LGBTIQ populacije od strane ruske vlade.”

Izvor: Queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!