Ruski festival zabranjen zbog promoviranja “netradicionalnih porodičnih vrijednosti”

21. 03. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News
Foto: Olga Maltseva/AFP/Getty

Omladinski festival u Rusiji zabranjen je od strane vlasti zbog kršenja ozloglašenog ruskog zakona o tzv. gej propagandi.

Pozorišni festival je zabranjen zbog planirane izvedbe predstave Plavo i ružičasto, koja se trebala pozabaviti istraživanjem rodnih stereotipa.

Kako izvještavaju Hyperallergic i lokalni ruski mediji, festival je navodno zabranjen zbog “mržnje protiv muškaraca i netradicionalnih porodičnih odnosa” i zbog “pokušaja da se nezakonito održi LGBT događaj”.

Festival Tsvet Shafrana (Boja šafrana) trebao se održati u gradu Komsomolsk na Amuru.

Plavo i ružičasto je bila jedna od četiri omladinske pozorišne predstave koje su trebale biti odigrane na festivalu, koji se također trebao pozabaviti temama vršnjačkog nasilja i rata.

Festival se također suočio sa poteškoćama pri pronalaženju prostora, jer su dvije različite lokacije pristale da ponude prostor, a kasnije odustale.

Policija je navodno primila tri različita anonimna pisma žalbi na festival i na njegovu organizatoricu, Yuliju Tsvetkovu. Na osnovu žalbi, policija je ispitivala nju, kao i tinejdžere koji su bili uključeni u produkciju predstave.

Tsvetkova je izjavila da su se vlasti zabrinule zbog korištenja riječi “plavo” i “ružičasto” u naslovu predstave, jer se te riječi povezuju sa LGBT+ zajednicom. Izjavila je da joj je policija dala isprintane kopije postova koje je objavila na društvenim mrežama, a koji su se ticali feminizma, homoseksualnosti i drugih pitanja.

Ruski zakon o “gej propagandi” je kontinuirani izvor kontroverzi otkad je usvojen 2013. godine.

Prošlog augusta je međunarodna javnost reagirala kada je 16-godišnjak prema odredbama ovog zakona optužen zbog toga što je objavljivao fotografije na internetu. Njegova je presuda kasnije poništena, jer je odlučeno da nema dovoljno dokaza.

Potom je u decembru policija zaplijenila 17 crteža u školi u Ekaterinburgu zbog “promoviranja homoseksualnosti”.

U međuvremenu, Evropski sud za ljudska prava je prošle godine presudio da je zabrana povorki ponosa u Rusiji kršenje ljudskih prava LGBT+ osoba.

Human Rights Watch je prošle godine objavio izvještaj koji detaljno ispituje ovaj zakon te njegov utjecaj na mlade ljude u Rusiji. Zaključili su da zakon direktno šteti i ugrožava LGBT+ osobe, te da pojačava neprijateljstvo prema njima u Rusiji, i sprečava ih da pristupe inkluzivnom obrazovanju i sistemima podrške.

Human Rights Watch je također intervjuirao mlade LGBT+ osobe koje žive u Rusiji o njihovim iskustvima, a mnoga od njih govore o pojačanoj stigmi, zlostavljanju i nasilju otkad je zakon usvojen.

Jedna transrodna osoba, koja ima 18 godina, za Human Rights Watch je izjavila da se LGBT+ osobe u Rusiji plaše nasilja na ulici. “Znamo da većina ljudi vjeruje onome što mas-mediji govore, i priče o nama u mas-medijima govore da smo mi grozna bića. Zato smo u opasnosti sve vrijeme.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!