Sad je i službeno: Trump potpisao uredbu kojom se transrodnim osobama zabranjuje služenje vojske

28. 08. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Donald Trump / Facebook

Nakon najave o zabrani služenja vojske transrodnim osobama, američki predsjednik Donald Trump u petak je to učinio i službenim, potpisavši predsjedničku uredbu koja im to zabranjuje. Time je ujedno poništio odluku svoga prethodnika Baracka Obame koji je prije kraja mandata ukinuo zabranu koja je bila na snazi do 2016. godine.

Kao što je također bilo najavljeno, odsad se i Ministarstvu obrane službeno zabranjuje korištenje resursa za medicinske tretmane transrodnih osoba koje trenutačno služe u vojsci SAD-a. Trump je Ministarstvu obrane i Ministarstvu domovinske sigurnosti naložio da sami procijene “kako će postupati u njihovim slučajevima”.

Na konferenciji za medije održanoj u petak, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odbila je izravno odgovoriti hoće li transrodne osobe koje trenutačno služe u vojsci SAD-a moći u njoj i ostati, te je zanijekala novinarsku konstataciju da Trump ovime doprinosi diskriminaciji transrodnih osoba, pokušavši uvjeriti prisutne da on zapravo “ne odstupa od svoje retorike iz 2016, kad je obećao boriti se za prava LGBT Amerikanaca”.

Iako je Trump u srpnju na Twitteru, kad je sve i počelo, tvrdio kako se o zabrani “konzultirao sa svojim generalima i vojnim stručnjacima”, kasnije se otkrilo da je ministar obrane James Mattis o svemu obaviješten samo jedan dan unaprijed. Njemu je pak dano šest mjeseci da odluči o tome hoće li transrodne osobe koje već jesu u vojsci nastaviti služiti.

Očekivano, ovaj je razvoj događaja izazvao lavinu protesta i najave tužbi protiv Trumpa, a neke su već podignute i prije potpisivanja spomenute odluke. Tako su, primjerice, organizacije GLAAD i National Center for Lesbian Rights 9. kolovoza podigle zajedničku tužbu, a isto je napravila i organizacija Lambda Legal.

Reagirala je i glumica i aktivistkinja Laverne Cox, napisavši kako je zabrana služenja vojske transrodnim osobama još jedan napad na transrodne Amerikance i Amerikanke koji žele pridonijeti društvu kao ravnopravni, a ne građani drugog reda.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!