SAD: U kojim je sredinama LGBT populacija najbrojnija?

05. 04. 2015

castroU velikoj anketi, provedenoj na uzorku od 374.325 zaposlenih odraslih osoba, popisana je rasprostranjenost LGBT populacije u SAD-u. Anketa i njezini rezultati zanimljivi su iz više razloga. Prije svega, zato što u Europi nema zasad sličnih istraživanja (posebice ne ovog obima), a zatim zato što anketa jasno demantira teze da LGBT populacija mahom prebiva u liberalnim urbanim sredinama kao što su primjerice San Francisco, Los Angeles, New York, te da je bitno manje prisutna u središnjim i južnim dijelovima zemlje kao i u manje razvijenim sredinama.

Listu očekivano predvodi grad San Francisco (6,2 posto ukupne populacije), no u prvih deset gradova našlo se mjesta i za manje očekivane kandidate. Tako je na trećem mjestu grad Austin u državi Teksas (5,3 posto), a na sedmom mjestu je Salt Lake City (4,7 posto) u državi Utah, poznat kao sjedište mormona koji na brak gledaju isključivo kao na zajednicu muškarca i žene.

Povijesna uloga San Francisca

U prvih deset gradova su Boston (4,8 posto) i Los Angeles (4,6 posto), sredine s dugom liberalnom tradicijom. Primjerice, u New Yorku je zabilježeno četiri posto LGBT stanovnika (u istraživanju nisu navedeni zasebni podaci za Manhattan ili Brooklyn, već za čitavo metropolitansko područje New Yorka).

Bitan zaključak istraživanja jest i rasprostranjenost LGBT populacije. Tako nacionalni prosjek iznosi 3,6 posto , a prema istraživanju, čak i u dijelovima zemlje koji ne spadaju u 50 najvećih metropolitanskih područja prosjek iznosi oko tri posto. Autori istraživanja taj fenomen pripisuju većem stupnju tolerancije i lakšem ostvarivanju društvenih kontakata preko interneta.

San Francisco ima bitnu povijesnu ulogu kao glavna destinacija LGBT populacije i već ga se od Drugog svjetskog rata spominje kao omiljeno mjesto “gej mornara” i općenito, kao liberalnu sredinu koja rado (ili barem s manje predrasuda) prihvaća manjine.

Na jugu države manji postotak LGBT populacije

Još je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća časopis Life pisao o San Franciscu kao o epicentru gej zbivanja. Tamo je djelovao jedan od prvih gej političara, Harvey Milk, i njegovom se djelovanju, iako je ubijen 1978, pripisuje profiliranje četvrti Castro. Da San Francisco i dalje ima visoko mjesto u LGBT svijetu, pokazuje i serija Looking te film Test Chrisa Masona Johnsona koji govori o LGBT aktivizmu osamdesetih godina za vrijeme epidemije AIDS-a.

Na jugu države ima mnogo sredina s manjim postotkom LGBT populacije, a dnu liste nalazi se Birmingham u Alabami (2,6 posto). Među gradovima s nižim postotkom LGBT osoba su Pittsburgh, Memphis i Houston.

Jedan od faktora koji sredinu čine tolerantnijom jest i stupanj obrazovanja ili barem snažnija koncentracija sveučilišta. Tako je Austin sjedište teksaškoga Sveučilišta, dok Boston (u čijoj se blizini nalaze mnogi sveučilišni kampusi) prevodi listu gradova s istočne obale SAD-a. Nadalje, gradovi s višim postotkom LGBT populacije imaju tendenciju glasanja za Demokratsku stranku te veći broj stanovnika latino i azijskog podrijetla.

Budući da je ovo prvo veliko istraživanje ovog tipa, autori ističu da navedeni faktori nisu nužno uzrok većoj toleranciji, već su zasad samo uspostavili korelacije i zajednička svojstva.

Izvor: CroL.hr

Foto: Pimpinellus/Wikimedia Commons

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!