Šareno kino! – Sve gdje je queer noga kročila biće predmet Šarenog Kina

21. 05. 2013

sarenoPovodom prvog rođendana Šarenog Kina, razgovarali smo o konceptu ovog kina, ideji koja ih je potakla da ga osnuju, te koji su im planovi (maštarije) za budućnost. Dok čekate naredni utorak da na njihovoj facebook stranici pogledate novi film, pročitajte kratki intervju sa Šarenim Kinom.

LGBT-prava.ba: Od kada postoji Šareno kino! i kako je došlo do pokretanja jedne ovakve online aktvinosti?

ŠK: Krajem mjeseca Šareno Kino će imati svoj prvi rođendan. Ideja je nastala pretprošle zime kada se nas nekoliko smrzavalo u separeu lokalnog kafića i kukalo o ovome i onome. Onda smo se odlučili nešto poduzeti tamo gdje smo vidjeli da postoji niša i tako smo došli na ideju da jednom sedmično puštamo queer filmove sa titlovima na našem jeziku preko interneta.

LGBT-prava.ba: Možete li nam objasniti koncept Šarenog kina! te koji je njegov osnovni cilj djelovanja?

ŠK: Tada smo došli do zaključka da ne postoji dovoljno vidljivosti queer zajednice u medijima, a i tamo gdje je prisutna ta vidljivost funkcioniše u vrlo stereotipnim smjernicama feminiziranih pedera, muškobanjastih lezbejki i slično. Ne želeći da se borimo protiv ovih slika, već samo da ih proširujemo, željeli smo uključiti filmove u kojima su prisutne i druge politike života. Kaže se da su filmovi ponekad stvarniji od same stvarnosti pa smo kroz njih željeli otvoriti diskusiju šta sve jedna queer osoba može i treba da bude. Sa druge strane željeli bismo filmovima doprijeti do što većeg broja individua, bilo one queer ili ne. U tom smislu internet kao format, i facebook, su dobar način da se pokuša izaći van Sarajeva, Banjaluke i pokuša približiti onima koji_e odrastaju usamljeni.

LGBT-prava.ba: Koliko osoba čini ekipu Šarenog kina i na osnovu čega birate filmove koje ćete prikazivati?

ŠK: Šareno Kino je indi media, što znači da ne funkcioniše kao normalna televizija ili radio, već se oslanja na razmjenu između gledalaca. Zbog toga je i teško odgovoriti na ovo pitanje, ali u principu većina facebook prijatelja Šarenog Kina čine Kino. Imamo prijatelje koji na sebe preuzimaju odgovornost da filmovi budu okačeni i njima smo najviše zahvalni, imamo prijateljice koji nam pomažu u odabiru i predlažu filmove i imamo ljude koji ih onda prevode i na kraju imamo one koji gledaju i lajkaju. Ipak tu bih morao izdvojiti ekipu iz Prijedora bez koje sigurno ne bi išlo ovako glatko.

Osnovno područje djelovanja Šarenog Kina je područje bosansko-crnogorsko-hrvatsko-srpskog jezika, ili kako ga kraće zovemo našeg, tako je i izbor filmova usmjeren na uvođenje filmova sa drugih govornih prostora, pretpostavljajući da će filmove iz Jugosfere naši prijatelji_ce moći već vidjeti i sami_e. Žanrovski se ne stežemo previše i želimo puštati sve od komedija, drama (i drama, i drama) do akcijskih filmova, trilera, horora i naravno pornića. Sve gdje je queer noga kročila će biti i predmet interesa Šarenog Kina.

LGBT-prava.ba: Koliko često i gdje postavljate filmove i koliko ste ih do sada prikazali?

ŠK: Filmove obično postavljamo utorkom navečer, ponekada nam se omakne i neka srijeda. Do sada smo pustili otprilike 50 filmova. (I mnogo napornije, pronašli, preveli i prilagodili više od 50 titlova 🙂 )

LGBT-prava.ba: Da li dobijate i šta kažu povratne informacije od osoba koje su gledale filmove preko ovog koncepta?

ŠK: Povratne informacije su sjajne. Mislim da je i naša strategija bila od početka da osobe sa negativnim komentarima zamolimo da nam pomognu, ali to se nekako nije ni desilo. Interakcija sa svim korisnicima i korisnicama nam je od početka bila osnovna namjera jer filmovi su nam bili povod za diskusiju koliko i zabava, i to jako lijepo funkcioniše. Mogu reći da smo jako srećni zbog komunikacije sa korisnicima.

LGBT-prava.ba: Koji su vam planovi za daljni rad, da li ćete proširivati svoje aktivnosti?

ŠK: Maštamo o emisiji od 20 minuta koja bi išla prije filma i reklamama za neki biznis namijenjenom queer korisnicima (kao hostelu, restoranu i doktoru…) ili radio emisiji. Ali kad bude javićemo vam. Za sada se držimo filmova i komunikacije sa prijateljima i prijateljicama. I čekamo prijedloge prijatelja.

Razgovarala Lejla Huremović

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!