Sead Lisak: U Federaciji BiH želimo zaštitu prava istospolnih parova!

Uzimajući u obzir iskustvo iz regiona, poput Crne Gore, kaže Lisak, jedna od ideja je da se u Federaciji predloži donošenje zakona o, recimo, životnom partnerstvu osoba istog spola.

Interresorna radna grupa, koju je imenovala Federalna vlada, analizirala je propise u okviru kojih treba naći odgovarajuća rješenja kako bi istospolni parovi na području Federacije BiH mogli ostvariti prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Potvrdio je to Feni Sead Lisak, predsjednik ove grupe koja će se u narednih mjesec dana sastati i sa nevladinim organizacijama koja se bave pitanjima osoba koje žele zasnovati istospolne zajednice.

– Cilj nam je da nakon izvršene cjelokupne analize predložimo propise, odnosno zakonski okvir, kojim bi se zaštitila prava ovih osoba. Za sada se kao problem pokazao slučaj da istospolni parovi koji zasnuju takvu zajednicu u inostranstvu ne mogu biti upisani u matične knjige u FBiH. Zato želimo predložiti rješenja kako bi se prevazišli ti problemi – istakao je Lisak.

Uzimajući u obzir iskustvo iz regiona, poput Crne Gore, kaže Lisak, jedna od ideja je da se u Federaciji predloži donošenje zakona o, recimo, životnom partnerstvu osoba istog spola.

– Na narednim sjednicama Interresorne grupe očekujemo i prisustvo predstavnika nevladinih organizacija da nam kažu koje su to potrebe istospolnih parova. Na osnovu toga ponudit ćemo adekvatna rješenja kako bi se takve osobe zaštitile od diskriminacije – dodao je Lisak.

Imenovanju grupe prethodila je informacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Rezultat toga su „žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju”.

To su neka od ograničenja s kojima se suočava ova populacija u Federaciji BiH.

 

Izvor: FENA

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!