Skopje Pride: Online povorka ponosa samo je prilagođeni oblik borbe, ali principi i solidarnost ostaju isti

29. 07. 2020
Makedonija je prva država regiona koja je u vrijeme pandemije korona virusa organizirala i održala prvu online povorku ponosa. Kako i na koji način dosljedno djelovati iz online prostora govori nam Stefan Petrovski ispred Skopje Pride-a.
Piše: Mirza Halilčević
Fotografija: Lični arhiv

Aktuelne pandemijske okolnosti jesu reorganizirale aktivizam, ali izazovi koji su proizvod društvene homofobije ostaju. Pitanje ljudskih prava, kako se to često misli, ne bi usljed naizgled većih društvenih problema smjelo postati sekundarno. Štaviše, to je relativno čest mehanizam koji se upotrebljava kako bi se obezvrijedila borba za prava marginaliziranih skupina, pa i LGBTI zajednice, što je, u više navrata usporilo i dodatno blokiralo aktivističke pokrete u region.

Poslije uspješno organizirane prve povorke ponosa u javnom prostoru 2019. godine, Skopje pride je imao plan za organiziranje još angažovanije povorke. Nažalost, pandemija korona virusa sve aktivnosti, načine komuniciranja i pružanja podrške izmjestila je u online prostor. Kako aktivizam i borba za bolje životne uslove i zaštitu LGBTI osoba nije prestala, jedna od opcija bila je organizairanje online povorke ponosa.

Razgovarali smo sa Stefanom Petrovskim odgovornim za komunikacije u Skopje Pride-a. Htjeli smo znati kakve su reakcije LGBTI zajednice na prvu online povorku, postoje li prednosti organiziranja povorke u ovakvom formatu, kako Skopje pride vidi budućnost, te koji su njihovi strateški planovi za borbu za bolji položaj LGBTI osoba u makedonskom društvu.

LGBTI.ba: Prije svega, zanima me kako je uopće izgledala organizacija ovogodišnje povorke, a u skladu sa pandemijskim okolnostima?

Skopje pride: Počeli smo razmišljati o ovogodišnjoj povorci još prošle godine i naša namjera bila je da organiziramo još veći i još sadržajniji događaj ove godine, ali nažalost usljed COVID-a koji nas je zatekao u Martu ostali smo u neizvjesnosti i nismo bili sigurni da li će se desiti Skoplje Pride ovo godine. Gajili smo nadu da će situacija malo smiriti do juna, ali nažalost situacija je i dalje napeta kod nas i brojevi novo-inficiranih rastu svaki dan.

LGBTI.ba Jeste li opciju online održavanje povorke imali kao alternativnu ili ste od početka pretpostavljali da je ovo ujedno i najbolja opcija?

Skopje pride: Razmišljali smo da će to biti Plan B ako se mere oko virusa ne spuste, i to se zapravo i dogodilo. Tako da je naš prioritet bio da ako se situacija smiri ovog leta ćemo moći imati povorku u javnom prostoru. To se nije dogodilo, a prema informacijama koje imamo zbog istih problema i druge države u regionu se također suočavaju sa neizvjesnošću, a LGBTI prava ne bi zbog ovakvih situacija trebala biti dovedena u pitanje.

LGBTI.ba: Kakvi su utisci poslije održavanje prve online povorke?

Skopje pride: Utisak koji smo dobili, a utisak i koji imam i nakon učestvovanja u Global Pride-u, je bilo da je onlajn povorka dala mogućnost jednom drugom dijelu zajednice – onima koji nisu autovani i plaše se da prisustvuju događajima u javnom prostoru. Oni su zapravo dobili priliku da se priključe Pride aktivnostima onlajn. I mislim da je to vrlo bitno i to je dalo ideju i meni, a isto tako i timu koji je radio Global Pride, da ljudi iskuse Prajd onlajn i da to može biti novi put, a i jedinstven način da se neautovani članovi_ice zajednice priključe ovim događajima.

LGBTI.ba: Na koji način se zajednica mogla uključiti i dati svoj doprinos online održavanju povorke?

Skopje pride: Mi smo na početku pandemije formirali fejsbuk grupu „LGBTI zajedno u izolaciji“ i sve je počelo sa onlajn konsultacijama i psiho-socijalnom pružanju podrške za sve osobe koje je nova realnosti zatekla i koji moraju kriti svoji identitet kod kuće. Oni su uglavnom bili uskraćeni za mogućnosti da se druže za ostalim LGBTI+ osobama i da se međusobno podržavaju i razmjenjuju iskustva. Svi oni su svoj doprinos dali na način da su koristili ponuđenu mogućnosti da i oni drže neku radionicu ili diskusiju. Za samu povorku pričali smo s članovima_cama zajednice, političarima_kama koji rade na LGBTI pitanjima u vladi i skupštini, i sad to razvijamo u potencijalnim onlajn aktivnostima koji ćemo raditi do kraja godine ako se situacija ne vrati u normalu do kraja leta.

Jeste li zadovoljni odazivom medija, te načinom na koji su izvještavali o samoj povorci, a u ovako izvanrednim okolnostima?

Skopje pride: Mediji su nažalost slabija strana, razlog tome svakako je i što se povorka i sve aktivnosti vezane za nju održavale onlajn, pa je s tim u vezi i interes opao. Imali smo medijsku vidljivost koja je podrazumiejva intervjue za par televizija i kolumne, što u konačnici nije usporedivo sa količinom medijske vidljivost od prošle godine. Mislim da su mediji zauzeti svakodnevnom događajima oko virusa, što na neki način u drugi plan stavlja naše aktivnosti.

Koliko je važno nastaviti govoriti o važnosti prava LGBTI osoba, a naročito u vremenu kada usljed pandemije korona virusa LGBTI osobe se vraćaju u svoje domove koji potencijalno predstavljaju prostor nasilja?

Skopje pride: To je bilo prvo nešto oko čega smo i mi strahovali pa smo i zato počeli s Fejsbuk grupom. Zaista je bitno što smo ostali glasni i u vrijeme pandemije, naročito jer nam je recimo Ustavni sud poništio Zakon o prevenciji i zaštiti od diskriminacije – koji je skupština izglasala prošle godine. Na sreću, vidjeli smo i da se dobre stvari događaju tijekom pandemije čemu svjedoči i donošenje novog zakona o građanskom partnerstvu u Crnoj Gori. Pandemija nas je malo usporila u borbi za jednakost, ali nije nas zaustavila.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!