Slovačka odustala od Nacionalnog akcijskoj plana za LGBTI ravnopravnost

20. 01. 2016

A man holds a banner reading "I am also Catholic" during the Rainbow Pride Parade march held in Bratislava on June 9, 2012. Rainbow Pride Bratislava 2012 is a march for the human rights of non-heterosexual people, their social and political equality, and the celebration of LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) pride in Slovakia.  AFP PHOTO / SAMUEL KUBANIIzvor: Crol.hr
Foto: Bratislava Rainbow Pride/ Prague Post

Slovačka vlada odlučila je odustati od odluke o usvajanju Nacionalnog akcijskog plana za LGBTI ravnopravnost poručivši kako bi se time trebala baviti iduća vlada.

LGBTI aktivisti iz Slovačke i krovna europska LGBT organizacija, ILGA-Europe, posebno su zabrinuti ovom promjenom s obzirom kako je slovačka vlada uložila veliki trud kako bi se pripremila za taj korak po pitanju LGBTI ravnopravnosti. Prošle, 2015. godine, slovačka vlada je pozvala predstavnike Vijeća Europe i drugih europskih zemalja na raspravu o najboljem načinu provedbe najavljenih promjena, a Nacionalni akcijski plan za LGBTI ravnopravnost trebao je biti predstavljen ove godine.

Slovačka se po pitanju LGBT ravnopravnosti nalazi na začelju “dugine mape Europe”. Smještena je na 22. od ukupno 27 mjesta na karti Rainbow Europe, jedinstvenom virtualnom pokazatelju stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI osoba iz Europe koju objavljuje ILGA-Europe.

“Nacionalni akcijski plan za LGBTI ravnopravnost predstavljao bi značajan korak i ozbiljnu posvećenost slovačke vlade u smjeru popravljanja takve situacije. Istinski smo zabrinuti zbog ovakve promjene smjera i pozivamo slovačku vladu da bez odgode ili prebacivanja odgovornosti na iduću vladu ispuni obećanje”, kazala je Katrin Hugendubel iz ILGA-Europe.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!