Snimanje LGBTIQ dokumentarca: Ispričaj svoju priču

14. 04. 2015

making movieAngažuj se! Poziv za LGBTIQ osobe iz BiH

U septembru ove godine, rediteljski duo, Sofia Runarsdotter i Joakim Hansson iz Švedske dolaze u Bosnu i Hercegovinu sa željom da snime dokumentarni film o životu LGBTIQ osoba u BiH.

Dokumentarac je koncipiran u formi intervjua, a fokus filma jeste na predstavljanju današnjeg života queer osoba u BiH i kakva su nadanja i želje LGBTIQ osoba za budućnost.

Želimo da saznamo kako se gleda na queer manjine, kako izgledaju svakodnevni, obični dani u životu LGBTIQ osoba i kako ono vide svoju budućnost. Nijansiranim portretima jedne ili više osoba u ovom dokumentarcu imamo namjeru ponuditi gledateljstvu uvid u današnju realnost ljudi koji svoje živote žive izvan zadanih i očekivanih društvenih normi u BiH. Cilj nam je takođe da film bude prikazan kako na filmskim festivalima, tako i na televiziji, rekli su nam reditelji filma.

Traže LGBTIQ osobe iz BiH koje su voljne podijeliti svoja iskustva življenja u bh društvu . Žele da čuju priče i razmišljanja o tome kako oni vide društvo u kojem žive, kako misle da ih društvo pecipira, kako razmišljaju o budućnosti, prošlosti i sl.

Snimanje filma je planirano za septembar, a svaki intervju je planiran da traje između 3 i 4 sata.

Film će između ostalog staviti fokus i na pritanja: Da li mogu izabrati svog/svoju partnera/cu? Da li je društvo spremno da prihvati različitost? Ako ne, kako bih se to moglo promijeniti? , navode reditelji filma, te dodaju da su svjesni da se nedavno desio napad na festival queer filma Merlinka, i da je tema još uvijek u bh društvu kontroverzna, ali je BiH ipak zemlja koja barem službeno teži postati državom modernog demokratskog društva, te shodno tome se nadamo otvorenom prostoru za rad.

Soffia Runarsdotter se bavi fotonovinarstvom, a diplomirala je na fakultetu Nordic Photoschool, Biskops Arnö. Od 2017. godine radi kao freelance fotografkinja u Štokholmu , gdje uglavnom radi za različite štampane medije. Više o njenom radu možete pronaći ovdje: www.sofiarunarsdotter.com

Joakim Hansson je umjetnik i redatelj dokumentarnih filmova, a magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Univerzitetu Umeå u Švedskoj. Njegovi radovi uglavnom su sastavljeni od videa, zvuka, skupltura i perfomansa. Kao reditelj dokumentarnih filmova radio je na temama jednakosti, rekonstrukciji traumatičnih događaja i na pitanjima radnika_ca. Uglavnom radi na međunarodnom nivou sa fokusom na post-revolucionarna i post-sovijetska društva. Više o njegovom radu možete pronaći ovdje: https://www.youtube.com/user/ejjhansson/videos
https://vimeo.com/user1731856/videos
http://alte-schweden.weebly.com/selected-projects.html

Svi zainteresovani za učešće u ovom dokumentarnom filmu se mogu javiti na [email protected].

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!